Image
Bildmontage: person vid arbetsbänk skär glas, Inklippt kille i cirkulär bild
Alexander Carpenhammar, glaselev från Hushagsgymnasiet i Borlänge.

Alexander Carpenhammar – eleven som inspirerats till att välja glas

OM VALET AV INRIKTNING, PRAKTIK OCH FRAMTIDEN
2023-04-20 14:50

På Hushagsgymnasiet i Borlänge har det under de senaste åren genomförts insatser för att få elever på bygg- och anläggningsprogrammet intresserade av glasinriktningen. Ett arbete som lett till att Alexander Carpenhammar valt just det, glas, och trivs bra. Här får du läsa mer om Alexander, hur han lite av en slump numera praktiserar som glastekniker två dagar i veckan – något han tycker är roligt och uppskattar de varierande arbetsuppgifterna inom yrket.

Inspirerades av lärare att välja glasinriktningen

Ung man i keps och varseljacka står vid arbetsbord med verktyg för att skära glas
Alexander Carpenhammar, eleven från Hushagsgymnasiet i Borlänge som inspirerats till att välja glas och är nöjd med sitt val.

Till vardags, det vill säga när Alexander inte spelar hockey, går han årskurs två på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning glas på Hushagsgymnasiet i Borlänge. Varför han sökte sig till bygg- och anläggningsprogrammet handlade i stort om att han ville gå ett program med en praktisk inriktning. Sen var han också bekant med hantverkaryrket då flera av hans släktingar arbetar som hantverkare av olika slag. Att det blev just glas var dock lite av en slump, men något som landade väl så här med facit i hand då Alexander är nöjd med sitt val.

– Jag hade egentligen valt trä som förstahandsval men kom inte in på det. Då fick jag tips av mina lärare om glas, något jag hade lite koll på efter att vi varit på studiebesök hos Borlänge Bil- & Byggnadsglas*. Där fick vi reda på vad man arbetar med som glastekniker och en rundvisning i deras lokaler, berättar Alexander och förtydligar samtidigt att om han skulle valt inriktning idag så skulle han prioritera om och ha glas som sitt förstahandsval. Vilket han också rekommenderar fler elever som tvekar över vilken inriktning på bygg- och anläggningsprogrammet de ska välja.

Alexander är i dagsläget den enda glaseleven på Hushagsgymnasiet

Alexander är den enda som läser glasinriktningen glas på Hushagsgymnasiet, men trots det känner han sig inte ensam. Han ser snarare fördelar; som att det är mindre konkurrens på sommarjobb till exempel, men också att mycket av undervisningen ändå genomförs med resterande elever i klassen som valt andra inriktningar.

– Måndagar och tisdagar är jag ute på praktik, men onsdag till fredag är vi i skolan för lektioner i byggteori och övriga teoretiska ämnen. Samma gäller ju för dom i klassen som valt trä, de är också iväg ensamma på sina praktikplatser, men sen ses vi i skolan, berättar Alexander.

Roliga och varierande arbetsuppgifter på praktiken

Borlänge Bil- & Byggnadsglas skulle visa sig bli mer än bara ett studiebesök för Alexander. Det är också där han utför sin praktik två dagar i veckan och trivs bra. Både i samarbetet med sin handledare som han har liknande intressen med, inte hockey då – men bandy i alla fall. Men också arbetsuppgifterna som är varierande och ibland utmanande.  

– När jag är ute på min praktik så är det roliga dagar med olika uppdrag och jobb hos både privatpersoner och företag. Vissa av jobben har inte ens min handledare testat på tidigare, även fast han jobbat ett par år. Förra veckan monterade vi exempelvis speglar på ett gym, glasräcken i trappor, eller som i somras när vi var i ett hus som hade flera speciallösningar där vi bland annat skulle få upp glasskivor som vägde typ 150 kilo styck till andra våningen i huset. Så många olika typer av jobb helt enkelt. Det tror jag också är en stor skillnad från snickare som ofta känns som om det är samma typ av jobb varje dag, säger Alexander.

Ser sig själv som egenföretagare i framtiden

Innan samtalet med Alexander avslutas får han frågan ”var ser du dig själv om tio år”? En sällan lätt fråga att besvara, men Alexander har ändå tankar om var han befinner sig och svarar:

– Om jag har energin till det så skulle jag nog vilja starta eget företag, min morfar har haft det och även fast det krävs mycket av en så känns det intressant att få styra helt själv.

*Ryds Glas i Borlänge sedan 1 mars 2023

Mer läsning 

Hushagsgymnasiet vill få fler elever intresserade av glas

Vad gör Glasbranschföreningen för att fler ska söka sig till glasbranschen?