Image
Bilmontage: händer som skär i glas med verktyg, Leende man inklippt i en cirkel

Hushagsgymnasiet vill få fler elever intresserade av glas

HÖR YRKESLÄRAREN HÅKAN SUNDBERG BERÄTTA MER
2023-04-20 14:49

Från en dag tillägnad flera specialyrken till renodlad glasdag – här får du läsa mer om hur Hushagsgymnasiet i Borlänge arbetar aktivt för att få fler elever intresserade av glasinriktningen på bygg- och anläggningsprogrammet. En av de drivande krafterna är Håkan Sundberg, yrkeslärare och mentor till elever som väljer ett specialyrke på Hushagsgymnasiet. Här berättar Håkan mer om vilka insatser de gör för att fler elever ska få upp ögonen för glasteknikeryrket.

man och kvinna i arbetskläder inomhus tittar mot kameran och ler
Karin Jansson och Håkan Sundberg är kollegor på Hushagsgymnasiet i Borlänge och båda involverade i arbetet med att få fler elever intresserade av glas.

Håkan Sundberg arbetar till vardags som yrkeslärare och mentor på Hushagsgymnasiet i Borlänge. Ett yrkesgymnasium som två år i rad välkomnat 72 elever i årskurs ett till bygg- och anläggningsprogrammet. Uppskattningsvis studerar totalt 210 elever på skolans yrkesprogram, fördelat på olika inriktningar. Men med vetskapen om att specialyrken, som exempelvis glastekniker, kommer behöva fler yrkeskunniga till branschen inom de närmaste åren har Håkan tillsammans med sina kollegor genomfört flera insatser för att få fler elever intresserade av glasinriktningen.

Samarbetar med lokalt glasmästeri för att inspirera elever

En del i arbetet med att få fler elever att välja glasinriktningen är ett samarbete med Ryds Glas i Borlänge (tidigare Borlänge Bil- & Byggnadsglas). Två gånger om året öppnar de upp sina lokaler för eleverna på Hushagsgymnasiet. Ett samarbete som egentligen inleddes med att Håkan och hans kollegor bjöd in lokala företagare till en specialyrkesdag på skolan.

– Specialyrkesdagen som vi drog igång för ca fem år sen handlade i stort om att eleverna fick gå mellan klassrum och lyssna till lokala företagare som presenterade sina olika yrken. Det var bra, men också lite väl informationstungt för eleverna. Vi satte oss då ned och diskuterade vad specialyrkesdagen gett och vilka inriktningar eleverna intresserat sig mest för och om det också lirar med det behov branscherna har av ny kompetens. Den diskussionen ledde till att vi valde att lägga lite extra krut på glas i första hand. Där och då föddes tanken om ett studiebesök som vi presenterade för Nicklas, en av tidigare ägarna till Borlänge Bil- & Byggnadsglas, som välkomnade idén, berättar Håkan. 

”De är proffsen och vi kommer med juniorverksamheten”

Under studiebesöken på Ryds Glas i Borlänge får eleverna från Hushagsgymnasiet insyn i verksamheten. Både genom att se hur de anställda arbetar, men de får också ta del av arbetsscheman och se bilder på uppdrag glasmästeriet genomfört runtom i Borlänge. Dessutom testa på att skära glas och ställa frågor om yrket.

– Studiebesöken har varit jättepositiva då mottagandet har varit jättebra bland de anställda som eleverna träffat. Det är också A och O för att ett sådant här upplägg ska fungera – att företaget som välkomnar eleverna ska tycka det är roligt. De är proffsen och vi kommer med juniorverksamheten som ska läras upp – att eleverna får chans att se riktiga yrkesverksamma i sin verksamhet är så mycket mer värt än att jag visar något youtube-klipp i klassrummet, menar Håkan.

en man och kvinna skär i glas med verktyg inomhus
Karin Jansson och Håkan Sundberg var båda med på Glasbranschföreningens utbildningsdag för gymnasielärare inom bygg- och anläggning 2022.

Planerar en Glasdag för eleverna i höst

I år kommer också Håkan med sina kollegor ta inspirationen för glasteknikeryrket ännu ett steg, under hösten 2023 arrangerar de nämligen en glasdag på skolan. Under den dagen kommer eleverna både få göra ett studiebesök, men också genomföra glasövningar på skolan i form av att montera ett fönsterglas i en träram. Något som kräver att eleverna både stiftar och kittar för hand för att få glaset på plats. Glasövningarna har Håkan och kollegan Karin inspirerats till efter att ha medverkat på Glasbranschföreningens utbildningsdag för yrkeslärare på Glasskolan i Katrineholm.

 


Samarbetet har gett resultat bortom statistiken

Insatserna som inspirerar eleverna på Hushagsgymnasiet till att välja glas har gett resultat, även om inte det syns i statistiken alla gånger.

– I senaste valet var det en elev som hade det i sitt förstahandsval, men också fem elever som hade med det i sitt andrahandsval. Procentuellt är det en otrolig ökning hos oss, men just andrahandsvalen syns inte i statistiken, berättar Håkan och hintar samtidigt om att några elever från årskurs ett flaggat för att de är intresserade av att välja glas nu under våren.  

En arbetsinsats värd att hyllas – av hela glasbranschen

Huruvida Håkan själv är medveten om vilken otrolig insats han och hans kollegor gör för att få fler yrkesverksamma till glasbranschen låter vi vara osagt. Men som branschorganisation vill vi hylla de senaste årens driv och förfinande av koncept. Något som vuxit fram till vad som i år kommer landa i en hel dag helt tillägnat glasteknikeryrket och vilka fantastiska möjligheter det finns i yrkesrollen. Heja Hushagsgymnasiet!

Mer läsning 

Alexander Carpenhammar – eleven som inspirerats till att välja glas

Vad gör Glasbranschföreningen för att fler ska söka sig till glasbranschen?