Image
Tre killar monterar ett skjutglasparti på Yrkes-SM
Alexander Carpenhammar, Vidar Källberg och Robin Strand visar glasteknikeryrket på Yrkes-SM

Stort intresse för Yrkes-SM i Karlstad

GLASTEKNIKERYRKET VISAS UPP
2024-04-24 19:36

Just nu pågår Yrkes-SM i Karlstad, där Glasbranschföreningen och Byggnads finns på plats för att visa upp glasteknikeryrket för tiotusentals nyfikna skolungdomar, lärare och föräldrar. Under tre fullspäckade dagar får besökarna möjlighet att bekanta sig med en mängd olika yrken, dels genom att själva prova på olika arbetsmoment, dels genom att titta på de elever som är med och tävlar i Yrkes-SM. 

Robin Strand
Robin Strand

I glasteknikermontern finns Robin Strand, Alexander Carpenhammar och Vidar Källberg som alla har valt inriktningen glasteknik på Bygg- och anläggningsprogrammet på Hushagsgymnasiet. Då glasteknikeryrket i dagsläget endast är ett uppvisningsyrke pågår ingen tävling i montern, utan killarna hjälps istället åt i arbetet att montera ett skjutglasparti för att demonstrera ett vanligt arbetsmoment för en glastekniker. 

Det är kul att vara här. Det är många som är intresserade och vill prova aktiviteterna i montern, säger Robin Strand, som själv fick intresset för yrket via sin fasters man som är glas- och metallmontör. 

Får testa glasets styrka

I glasteknikermontern kan eleverna bland annat testa glasets styrka genom att gå på ett 6 mm tjockt härdat glas som ligger på ett trästativ. Något som lockar fram både skratt och viss nervositet, men även stolthet över att man faktiskt vågade. 

Tre tjejer testar att stå på ett härdat glas på Yrkes-SM i Karlstad
I glasteknikermontern får besökarna testa glasets styrka genom att stå på ett 6 mm härdat glas som ligger på ett trästativ.

De får också känna skillnaden på hur mycket värme som strålar igenom den äldre generationens isolerglas jämfört med ett modernt med energibeläggning och så kan de testa att slå på och av transparensen på ett elektroniskt glas, berättar Joakim Länder, utbildningsansvarig på Glasbranschföreningen. 

Jörgen Landeborn, Byggnads, demonstrerar ett energiglas
Jörgen Landeborn, Byggnads, visar hur ett energiglas fungerar.

Yrkesvalet känns rätt

På Hushagsgymnasiet är det bara Robin Strand och Vidar Källberg som valt glasteknik i deras årskurs och båda tycker än så länge att yrkesvalet känns rätt. 

Det är ett roligt yrke, man får lära sig nya saker. Glaset utvecklas också hela tiden och det används mer och mer så det är spännande, säger Robin Strand.

Vidar Källberg
Vidar Källberg

I utbildningen ingår mycket praktik, vilken Vidar Källberg gör på Ryds Glas i Borlänge. 

 Jag har dels varit i verkstan och tillverkat metallprofiler, exempelvis till dörrar, men det som jag tycker är roligast är att få åka ut på jobb och montera glas ute hos kunder.

Välbesökt evenemang

Under dagen har det varit trångt med besökare i både gångar och montrar och Joakim Länder är nöjd med engagemanget.

Det känns som att det har varit väldigt mycket folk här, jag upplever inte att vi haft så här mycket förut, så det blir spännande att se om evenemanget slår nytt publikrekord. Jag är i alla fall väldigt nöjd över vår medverkan och jag tycket att killarna har gjort ett toppenjobb med att visa upp yrket.

Vy över glastekniker-montern
Vy över glasteknikermontern på Yrkes-SM 2024

FEM FAKTA OM YRKES-SM

  • Yrkes-SM arrangeras vartannat år. 
  • Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde.
  • På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.
  • Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på yrken och yrkesmoment.
  • Publikrekordet är från Växjö 2022 med 22 403 besökare.
  • Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

Läs mer om Yrkes-SM