Image
Montage av tre bilder från 6:e distriktets årsmöte 2023

Färgglada toner när sjätte distriktet styrde kajutan mot kommande verksamhetsåret

GIVANDE MÖTE
2023-05-29 16:04

Torsdagen 25 maj samlades företagen i Stockholmsregionen med omnejd till årsmöte där programmet, utöver ordinarie mötesformalia, bjöd på färgrik inspiration både genom vistelse i Tengboms nya lokaler som bland annat prytts med rosa tak samt på en härlig båtfärd genom Stockholms prunkande skärgård.

Mötesdagen inleddes i Tengbom Arkitekters nya kontorslandskap i Hagastaden där medlemmarna av Glasbranschföreningens 6:e distrikt bjöds på en mycket intressant visning av Mark Humphreys som var en av arkitekterna bakom inredningen av de nya faciliteterna. Fast ”nya” är egentligen inte det rätta ordet då det mesta av interiören har återbrukats, vilket också var utmaningen som stod i fokus för den guidade visningen. 

6:e distriktets medlemmar guidas runt i Tengboms nya lokaler
6:e distriktets medlemmar visas runt i Tengboms nya lokaler i Hagastaden

– Merparten av alla glas är återbrukade från lokalen som låg här tidigare. De har plockats ned och monterats i nya partier. Golvet är inte heller nytt utan har slipats och behandlats. Endast på några ställen där det var trasigt har det behövt kompletteras med nytt, berättade Mark Humphreys som också tagit med sig de modelära hyllsystemen från det tidigare kontoret som genom nya toppskivor i trä fått nytt liv och troligtvis kan hänga med företaget även vid nästa flytt.

Från saluhall till padelhall

Efter rundvandringen återsamlades alla i ett av konferensrummen där Mark Humphreys även gav insyn i ett annat betydligt större återbruksprojekt han varit involverad i, nämligen flytten av den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg till Mölnlycke utanför Göteborg. Att den tillfälliga byggnaden, som ersatte Östermalmshallen under restaureringen 2016 till 2020, skulle återbrukas var inget som fanns med i uppdraget från början. Men att en så uppskattad byggnad som den med facit i hand visade sig bli bara skulle rivas var något Tengbom och många med dem tyckte var ett slöseri.

– Vi ritade en del förslag på vad den skulle kunna användas till för att ge inspiration till olika användningsområden och efter många turer fick bygganden till sist nytt liv. Inte utifrån något av våra förslag, men som en padelhall i Mölnlycke, berättade Mark.

Man ser in till en konferenssal genom stora glaspartier där människor lyssnar till en föredragshållare
Ordförande Ingemar Eriksson höll i årsmötet

Planerar resa till glashytta 

Efter en stor dos inspiration om såväl kreativitet som återbruk inleddes därefter årsmötet där ordförande Ingemar Eriksson, JGC AB i Åkersberga, exemplariskt ledde deltagarna genom mötet som bland annat tog upp rutiner kring nyansökningar om medlemskap, information från kansliet om nuvarande konjunktur och aktuella projekt och distriktets nästa stora satsning nästa år; en gemensam resa i februari till Tjeckiens huvudstad Prag med bussresa till Lammberts Glashytta i Waldsassen, Tyskland.

– Den här resan var planerad till 2020, men fick ställas in på grund av pandemin, så därför känns det extra kul att det blir av nu. Jag vill verkligen uppmuntra er alla att åka med. Det brukar vara otroligt roligt och lärorikt att åka iväg tillsammans, underströk Ingemar Eriksson som fick medhåll från bland andra Renée Kuhn, Blyfönsterspecialisten:

– Man lär verkligen känna varandra på de här resorna och det skapar fina minnen.

Utöver de redan tillsatta ledamöterna i distriktsstyrelsen – Ingemar Eriksson, JGC AB, Renée Kuhn, Blyfönsterspecialisten, Anders Janson, Solfilmsgruppen och Mats Segerberg Ekströms Glas – valdes två nya – Johan Ringström, N.P. Ringströms Glasmästeri och Eric Karlsson, Jonssons Glas.

Människor sitter utomhus på en ångbåt i Stockholms skärgård
Med båten Storskär skeppades sällskapet från Strömkajen till Ljusterö och tillbaka

Tur och retur Strömkajen

Mötet avslutades och trots att bokade taxibilar inte dök upp på utsatt tid lyckades hela gänget, med åtminstone ett par minuter tillgodo, ta sig om bord på Waxholmsbåten Storskär som avgick från Strömkajen i Stockholm city. Båtturen bjöd utöver det fina vädret och vacker skärgårdsmiljö, även på en trerättersmiddag i goda vänners lag. Efter att ha vänt ute vid Ljusterö kom sällskapet så tillbaka till kajen utanför Nationalmuseum och såväl båten som det officiella programmet var i hamn.

Människor kliver av ångbåten Storskär på Strömkajen i Stockholm
Landstigna efter trerättersmiddag ombord på Storskär