Image
En kvinna till vänster i bild i förgrunden. I bakgrunden lyser solen mot blå himmel över en byggnad med glasfasad under konstruktion Foto: Sören Håkanlind.
Foto: Sören Håkanlind

Grönt ljus för ny YH-utbildning till byggnadsingenjör inom glas och fasad

KOMPETENSUTVECKLING
2024-01-12 11:40

Idag presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan resultatet över beviljade yrkeshögskoleutbildningar. Antalet beviljanden inom samhällsbyggnad och byggteknik ökar med 11 procent jämfört med 2023. Särskilt glädjande för glasbranschen är att utbildningen till byggnadsingenjör med inriktning på glas och fasad har beviljats starter och klassomgångar för de tre kommande åren, med en första planerad start till hösten 2024.

Erik Haara
Erik Haara, vd, Glasbranschföreningen

– Det här är verkligen glädjande besked. Glasets funktion i byggnationen får en allt större och viktigare roll och det sker en snabb teknisk utveckling av såväl material som konstruktion. Den här utbildningen kommer att ge oss bättre möjligheter att säkerställa att framtida ingenjörer, vilka vi har stort behov av, kommer att ha den kompetens vi behöver för att kunna fortsätta driva utvecklingen framåt, säger Erik Haara, vd för Glasbranschföreningen.

Ny utbildningssamordnare för utbildningen är KYH och hittills har den beviljats starter och klassomgångar för de tre kommande åren, med planerad start till hösten 2024.

– Branschintresset och engagemanget för att möjliggöra den här utbildningen har varit något alldeles extra. Det nära samarbetet med Glasbranschföreningen och alla medverkande företag som stöttat i ansökan har varit helt avgörande för att det finns en påbörjande utbildning överhuvudtaget. Glas i byggnation är en riktig framtidsbransch och vi är väldigt tacksamma och peppade att få vara med och bidra till dess framtida kompetensförsörjning, säger Erik Wallin, affärsutvecklingschef på KYH.

Mer information om utbildningen till Byggnadsingenjör Glas och Fasad kommer att presenteras på KYH:s webbplats inom kort. Antagningen till utbildningen kommer att öppna redan 1 februari 2024.

Se hela resultatlistan över beviljade YH-utbildningar

Gå till pressmeddelandet

Byggnadsingenjör - glas och fasad

Är du en kreativ person med fingertoppskänsla för både design och hållbarhet? Bli expert inom glas och fasad, och var med och förvandla byggkonstruktioner till verklighet!

Ansökan öppnar i februari - här kan du läsa mer!