Image
Jonas Nilsson

Tre snabba frågor till Jonas Nilsson

LÄR KÄNNA STYRELSELEDAMÖTERNA
2024-10-17 11:17

Högsta beslutanderätt för Glasbranschföreningen har medlemmarna som representeras av föreningsstyrelsen som väljs på föreningsmötet vartannat år. Styrelsen utgörs av representanter från medlemsföretagen. Sammansättningen av styrelsen sker utifrån kompetens, verksamhetsområde och geografisk hemvist. Vi har ställt tre snabba frågor till ledamoten Jonas Nilsson, Nordmarkens Fasader AB.

Varför vill du engagera dig i styrelsen?

– Ett engagemang som definitivt lärt mig mycket genom åren, tack vare alla kloka medarbetare jag har fått möjligheten att möta och arbeta med, och det har helt klart vidgat synen på och stoltheten för vår bransch. Det kan tyckas ta tid från en i övrigt hektisk vardag, men känslan är att det ger så mycket mer energi än det tar. Självklart hoppas jag kunna bidra med mycket efter mina 30 år i branschen hittills. Som ordförande tycker jag att min viktigaste uppgift är att få till givande diskussioner i styrelsen, där allas klokskap kommer fram och till bästa möjliga medlemsnytta. Det ska vara högt i tak utan prestige.

Vilka frågor tycker du är viktigast att föreningen driver just nu?

– Vi behöver jobba för god kompetensförsörjning till vår bransch med relevanta utbildningar både för skolungdom och lite äldre som vill byta spår i yrkeslivet. Vi ska verka för att skapa en attraktiv bransch där man kan utvecklas och vidareutbilda sig med hjälp av Glasbranschföreningens utbildningar.  

– Det är också prioriterat att vi fortsätter utveckla branschens hållbarhetsarbete, bland annat genom att att driva på för att öka återvinningen av planglas. Det finns många hjälpmedel för medlemsföretagen som det gäller att vi som företag börjar använda oss av och utveckla. En bransch som inte jobbar med att minska sitt avtryck kommer att reduceras till förmån för mer miljövänliga alternativ och kommer också att få än större utmaningar med framtida nyrekryteringar.

– Sedan befinner vi oss i en period som innebär en hel del utmaningar med en vikande marknad inom de flesta av våra arbetsområden. Då blir det viktigt att vi som förening erbjuder våra medlemmar god hjälp inom arbetsrätt och entreprenadjuridik. 

Utöver ditt engagemang i föreningen och i ditt företag – vad lägger du din lediga tid på?

– Jag mår som bäst när jag kan kombinera jobbet med någon form av träning på min fritid. Sommartid blir det mestadels löpning och kajakpadling och vintertid löpband och lite gymmande. Jag gillar också utförsåkning, härlig känsla och bra avkoppling, gärna med familjen på fjäll- eller en alptur.