Image
Grupp av män av kvinnor kring ett arbetsbord med glas och fönsterramar

Inspiration och tips i fokus under årlig träff med yrkeslärare

Glasbranschföreningens utbildningsdag för yrkeslärare
2022-11-07 13:35

Har du koll på hur man skär glas? Förmodligen va! Men det är ett hantverk som inte många utanför glasbranschen känner till. Heller inte kategorin yrkeslärare på gymnasiet. Den yrkesgrupp som kan inspirera elever på bygg- och anläggningsprogrammen att välja glas. Därför genomför Glasbranschföreningen varje år en utbildningsdag för yrkeslärare under höstlovet. Syftet med dagen är att ge yrkeslärare information och tips på hur de kan få in mer glas i sin undervisning. Vilket kan inspirera fler elever att välja inriktningen glas.

Utbildningsdagen inleds med en teoridel där yrkeslärarna får ta del av information om branschen och hur de ska agera när de har en elev som vill välja glas. Under teoridelen får de också möjlighet att ställa frågor om lärlingsupplägg och hur de kan presentera glasinriktningen i sin undervisning.

Praktiska moment under dagen

Två män står vid en arbetsbänk och monterar fönsterglas i en träram
Från vänster: Håkan Stridsman instruerar Isak Gradin från Bessemerskolan i Sandviken.

Under dagen får också yrkeslärarna testa på att skära i glas. Därefter montera ett 3 mm fönsterglas i en träram. Glaset får de själva måtta och skära för att sedan få på plats genom att både stifta och kitta för hand.

– Den praktiska delen av dagen med glasövningarna var både rolig och givande. De här övningarna är otroligt bra och viktiga för att eleverna ska få känna på vilket hantverk det är. Men innan jag visar övningarna för mina elever behöver jag nog öva ett par gånger till, säger Isak Gradin från Bessemerskolan i Sandviken och skrattar till medan han fortsätter med att få sitt glas på plats i ramen.

En dag för inspiration och tips

kvinna i ljusblå tröja och jeans hittar ett fönster för hand med skrapa
Carola Winsa från Praktiska Gymnasiet i Kungsbacka. 

Med utbildningsdagen vill vi på Glasbranschföreningen ge yrkeslärarna informationen de behöver för att få in mer glas i sin undervisning. Genom de praktiska övningarna visar vi också hur de kan inspirera sina elever till att välja glas. Något yrkesläraren Carola Winsa från Praktiska Gymnasiet i Kungsbacka håller med om och är en av anledningarna till att hon ville vara med den här dagen.

– Direkt när jag såg mejlet om utbildningsdagen så anmälde jag mig, för det här är verkligen ett jättebra tillfälle att få tips på hur jag kan visa mina elever vilka möjligheter det finns inom bygg- och anläggningsprogrammet, menar Carola som är i full färd att få till kittningen för hand.

Utbildningsdagen för yrkeslärare – en årlig träff

Utbildningsdagen för yrkeslärare är en årlig träff som pausades under pandemin, men nu är tillbaka. Då vi snabbt fyllde årets tio platser och fått bra respons får yrkeslärarna på plats är detta en träff vi också vill fortsätta med.

– Den här utbildningsdagen är en del av vårt arbete med rekrytering till branschen. Vi är övertygade om att när yrkeslärare får kunskap om hur de kan visa upp glasteknikeryrket för sina elever, leder det till att fler elever inom bygg- och anläggningsprogrammet väljer glasinriktningen, säger Joakim Länder, ansvarig för grund- och lärlingsutbildning på Glasbranschföreningen. 

Är du yrkeslärare inom bygg- och anläggningsprogrammet och vill veta mer om inriktningen glas och glasbranschen? Hör av dig till joakim.lander@gbf.se.