Image
Head up-display på en vindsruta

Linköpingsföretag har utvecklat ny LED-teknik för head up-display

GLAS FÖR SMARTARE LIV
2021-12-17 11:37

Linköpingsföretaget Polar Light Technologies tar in miljonkapital för att förverkliga ett tekniksprång inom mikroLED-området för smarta glasögon och AR-displayer.

Genombrottet bygger på mångårig forskning vid Linköpings universitet. Innovationen sägs göra det möjligt att skapa nya och mycket mindre ljuskällor med LED-teknik, så kallade mikroLED:ar. En teknik som gör det möjligt att skapa mycket små, men samtidigt ljusstarka displayer.

– Vår halvledarteknik bygger på en egenutvecklad tillverkningsmetod vilken är baserad på många års forskning och ger en ljuskälla med högre verkningsgrad och därmed bättre energieffektivitet, säger Per-Olof Holtz, grundare av Polar Light Technologies och professor emeritus vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Kontrollerat ljusflöde

Tekniken gör att man kan bygga mikroLED:ar i form av små pyramider med hjälp av kontrollerad kristalltillväxt, atomlager för atomlager. Tekniken bakom den halvledarbaserade nanostrukturen öppnar för att generera ljus i alla färger i ett kontrollerat ljusflöde ned till enstaka fotoner eller ljuspartiklar.

– Vårt sätt att bygga upp pyramidformer har gjort det möjligt att utnyttja kvanteffekter som ökar ljusintensiteten och minskar energiförbrukningen, fortsätter Per-Olof Holtz.

Lämpligt för vindrutor

Tekniken uppges i första hand komma att utvecklas för att projicera information till exempel på vindrutan i en bil och för bärbara displayer som smarta glasögon. Två områden som man ser växa kraftigt i kombination med olika former av förstärkt verklighet eller AR, augmented reality.

– Den totala världsmarknaden för mikroLEDar uppskattas till 300 miljarder USD år 2028. Polar Light Technologies siktar på att bli en leverantör till andra företag som utvecklar nya produkter med tekniken, säger Peter Nilsson, vd för Polar Light Technologies.

Läs pressmeddelandet