Image
En kvinna betraktar en målning i ram som visas upp av en man. Bakom dem en vägg med tavlor.

Årets second hand-julklapp; tavlan

HÄR ÄR TIPSEN DU BEHÖVER NÄR DU KÖPER DEN
2022-11-23 10:26

Snällt för plånboken, det gör skillnad för fler, klimataspekten och att julklappen blir mer personlig – det är fyra anledningar till varför du bör handla julklapparna second hand i år. Också ett resultat som framgick i en undersökning av Myrorna i vilken majoriteten av de tillfrågade ställer sig positiva till att handla julklappar second hand. Men inte vilka julklappar som helst – i undersökningen framgick också att årets second hand-julklapp är ingen mindre än; tavlan. Det finns dock ett par saker att tänka på när du fyndar tavlor att ge bort i present. Här tipsar konstinramaren Pernilla Trane vad du ska hålla koll på.

Pernilla Trane
Pernilla Trane

Köpa tavla för att ge bort? Då är det här bra att tänka på:

  1. Vänd på tavlan och kolla upphängningen. Känn att den är väl förankrad och helst ska det vara en ståltråd.
  2. Se till att tavlan är ordentligt försluten; på så vis undviker du att smuts och djur tränger in som kan förstöra motivet.
  3. Putsa glaset med fönsterputs innan du ger bort den, men spreja aldrig direkt på glaset. Spreja istället på en trasa som du sen torkar av glaset med.

Unna dig själv en tavla i jul? Unna då tavlan en uppfräschning

När du köper en tavla second hand är det bra om du tar med den till en certifierad konstinramare för bedömning av inramningen. Det finns nämligen en risk att äldre inramningar är gjorda med material som på sikt kan skada verket. Så som att passepartouten (den kartong som ofta omger verket) inte är syrafri och måste bytas ut. Var rädd om din nyfunna konst och ge den all kärlek den förtjänar helt enkelt.