Image
Santnerpass Hütte i Italien.
Santnerpass Hütte i Italien.

Alphydda med specialdesignade glaspartier

Text: Melinda Lemke Foto: Finstral

Arkitektur och design | 29 november 2024 Högt ovan molnen, närmare bestämt 2 734 meter över havet, välkomnar den moderna alphyddan Santnerpass Hütte trötta bergsklättrare med husrum och varm mat till storslagen utsikt över Dolomiternas mäktiga Rosengartenmassiv och kung Laurins vägg.

Santnerpasset, känt för sina dramatiska klippformationer och sägnen om kung Laurin, uppskattas av erfarna vandrare och bergsklättrare för dess råa skönhet och ljus. Sägnen anses förklara namnet på det optiska fenomenet enrosadira, alpglöd, som uppstår när indirekt solljus reflekteras före soluppgången eller efter solnedgången och får bergstopparna att bada i nyanser av rosa, rött och lila. 

Alphydda extra allt 

Bakom alphyddan, ursprungligen uppförd av bergsguiden Giulio Gabrielli från Predazzo år 1956, står Senoner Tammerle Architekten vars futuristiska skapelse adderar ytterligare våningsplan till byggnaden. Den triangulära träkonstruktionen har givit plats för kök, bar och restaurang i bottenplan samt 36 sovplatser på de ovanliggande våningarna. 

Fasaden har klätts med galvaniserat stål för att smälta in i omgivningen och återspegla de vita molnen, den blå himlen och solnedgångens alla färger som försvinner in i det stjärnbeströdda himlavalvet. 

Specialdesignade glaspartier 

Det italienska företaget Finstral har specialdesignat och pro- ducerat fönster och fasader med en tryckutjämnande ventil, Swisspacer Air, i distanserna mellan glasen för att klara höjdskillnaden under transporten med helikopter. På grund av de tuffa väderförhållandena har glaspartierna även försetts med distanserna Swisspacer Ultimate för att minska värmeförlusten via glasets kanter, något som också minskar kondensbildning. Det utvändiga glaset i treglasen är laminerat säkerhetsglas för att klara tunga snölaster. 

Utmanande logistik och montage 

Förutom lufttrycket var det också viktigt att ta hänsyn till förutsättningarna för själva helikopterflygningen. Glaspartierna var tvungna att levereras till upphämtningsplatsen på rätt minut och med information om exakt vikt. Helikopterns begränsade bärförmåga tillät inte några misstag och lasterna fick under inga omständigheter vara för tunga. Flygningen kunde bara ske vid rätt väderlek och stigningen var tvungen att ske relativt långsamt så att lufttrycket i fönstren skulle hinna justeras och glasen inte sprängas. Väl på toppen placerades partierna på ett lagerområde och transporterades sedan vidare med hjälp av en byggkran. Montaget utfördes av fyra noga utvalda montörer med rätt fysik för att klara de tuffa förhållandena. Då arbetet skedde direkt på den branta sluttningen krävdes inte bara rätt kläder och utrustning, utan också att montörerna var fria från yrsel och inte rädda för höjder. De var tvungna att vara lösningsorienterade och arbeta precist, snabbt och koncentrerat.

/ FAKTA / Santnerpass Hütte

Plats: Santnerpasset i de sydtyrolska Dolomiterna i Italien. 

Typ av byggnad: Alphydda med sovplatser, restaurang och bar. 

Arkitekter: Senoner Tammerle Architekten. 

Beställare: Romina och Michel Perathoner. 

Glasentreprenör: Finstral. 

Systemleverantör: Finstral. 

Inflyttning: 2023.

SÄGNEN OM KUNG LAURIN OCH ROSENTRÄDGÅRDEN

Enligt den sydtyrolska legenden låg den temperamentsfulle kung Laurins underjordiska rike och palats av kvarts och diamanter inuti massivet Rosengarten i Dolomiterna. Särskilt stolt var kungen över sin trädgård fylld av doftande rosor med magisk dragningskraft. Laurins öde förseglades när han förälskade sig i Similde och kidnappade henne. 

Genom rosornas rörelser spårades han av Simildes räddare varvid han i ren ilska förbannade trädgården med orden ”Rosorna har förrått mig. De ska aldrig blomma igen, varken dag eller natt!”, men han glömde gryningen och skymningen. Därför fortsätter Dolomiternas toppar att prunka i rosornas vackra färger i soluppgången och solnedgången, ett ljusfenomen som kallas alpglöd.