Nya kunskapsdagar om sund konkurrens i praktiken
Glasbranschföreningen och Byggföretagen bjuder in till kunskapsdagar om hur organisationer konkret och effektivt kan motverka arbetslivskriminalitet och osund konkurrens i praktiken.
Kunskapsdagarna för ”Sund konkurrens i praktiken” som hållits under 2023-2024 runt om i landet får nu sin fortsättning. Arrangemangen har varit välbesökta och mycket uppskattade. På kunskapsdagarna lyfts exempel på hur man konkret och effektivt kan motverka arbetslivskriminalitet och osund konkurrens. Programmet är främst till för dem som arbetar med upphandling och projektgenomförande på byggföretag eller som offentlig alternativt privat beställare.
För våra medlemmar i glasbranschen är det avgörande att konkurrensen fungerar och att vi har sunda villkor och arbetsformer. Dessa kunskapsseminarier ökar förståelsen, och framför allt hur vi kan skapa en bättre marknad för alla, säger Magnus Höij, vd för Glasbranschföreningen.
I programmet medverkar representanter från både byggföretag och den offentliga beställarsidan, på vissa orter även den privata beställarsidan, som delar med sig av praktiska tips:
- Hur kan beställare arbeta med kravställan för sund konkurrens i upphandling? Exempel ges från verkligheten och vi får höra om riktiga erfarenheter.
- Vilket är det bästa sättet att rigga ett projektgenomförande för att få koll på vilka individer och företag som befinner sig på byggarbetsplatsen?
- Hur kan fackliga representanter bidra innan och under projektet?
- Vilka verktyg finns för att arbeta mot osund konkurrens under projektgenomförandet?
- Vi går igenom hur en arbetsplatskontroll fungerar och ger för nytta både för beställare och entreprenör
- Vi tittar på hur digitala tjänster som underentreprenörskontroll fungerar.
Anmäl dig till någon av orterna (2024):
Kunskapsdagarna arrangeras av Unionen, Ledarna, Installatörsföretagen, Glasbranschföreningen och Byggföretagen i samverkan. Detta sker med stöd från Arbetsmiljöverket och statsbidrag till arbetsmarknadens parter för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter i syfte att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet enligt förordning 2018:1404.
Sund konkurrens i praktiken är kostnadsfritt för samtliga deltagare.