Image
Person håller bygghjälm i handen

Arbetsskador inom glasbranschen ökar

- så här kan du arbeta förebyggande
2024-10-24 16:14

I rapporten ”Arbetsskador i byggverksamhet” synliggörs att arbetsskadorna inom glasbranschen har ökat de senaste åren. Rapporten är framtagen av Luleå Tekniska Universitet i samarbete med Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd (BCA) och omfattar alla branscher inom bygg- och installationssektorn. 

I bygg- och installationssektorn ingår bygg- och anläggning, byggnadsplåtslageri, elinstallation, ventilation, VVS, måleri, glasmästeri och maskinentreprenad. Rapporten bygger på statistik som skickats in till Försäkringskassan avseende anmälda arbetsolyckor som medfört minst en dags frånvaro och samtliga anmälda arbetssjukdomar. 2023 var det år med flest antal rapporterade skador inom glasbranschen sedan 1995 där rapporten tar sin början.

 

Läs hela rapporten.

Glasbranschföreningens vision och mål

Vårt mål och fokus framöver är att arbetsmiljö ska vara ett prioriterat område för våra medlemsföretag och de som jobbar i dessa. Ett framtida arbetsliv kommer ställa stora krav på att antalet olyckor och arbetsrelaterad ohälsa minskar. Förbättringar vad gäller säkerheten kan bli en avgörande faktor för att branschen framgent ska uppfattas som attraktiv. 

Vad kan du som företagare göra?

Det är omöjligt att förutse alla risker och olyckor som ännu inte skett. Vänta inte tills någon blir sjuk eller skadas utan arbeta systematiskt med arbetsuppgifter som kan vara riskfyllda (systematiskt arbetsmiljöarbete). Mer om hur ni kan jobba med systematiskt arbetsmiljöarbete hittar ni här på gbf.se och hos Arbetsmiljöverket.

Glöm inte heller bort Prevent, en ideell organisation som Svenskt Näringsliv, LO och PTK äger tillsammans. Som arbetar för att förenkla arbetet med arbetsmiljö för er företag. På deras hemsida finns det webinarier, mallar, utbildningar, checklistor och mycket mycket mer. 

Genom kollektivavtalet som ditt företag omfattas av tecknar du som arbetsgivare en eller flera arbetsskadeförsäkringar hos Afa.

afa.se hittar du massa bra information om förebyggande arbete gällande ohälsa och arbetsskador.

 

Tips: IA-systemet. En digital plattform där företaget kan arbeta med sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Från att planera och genomföra en arbetsmiljörond till att anmäla ett olycksfall till försäkringskassan. Personalen har en app i sin telefon och gör sin riskbedömning innan de påbörjar arbetet. 

Ett riktigt bra system som är helt gratis! säger Joakim Länder, Glasbranschföreningen.

Det bästa skyddet mot olyckor är att använda insidan av huvudet och ha respekt för riskfyllda moment. I vår bransch skulle flertalet onödiga olyckor kunna undvikas om rätt skyddsutrustning användes. Då vi i stor uträckning arbetar med vassa föremål och handverktyg skulle en så enkel sak som att alltid använda rätt skyddshandskar kunna minska skador på händer, handleder och fingrar. En handskada kan innebära ett livslångt handikapp. En nervskada i handen innebär ofta att man är borta från arbetet i många månader. Det kan behövas månader av rehabilitering för att över huvud taget få en skadad hand att fungera någorlunda normalt igen.

Tveka inte att höra av er till oss om ni har funderingar om hur ni på bästa sätt kan förebygga uppkomsten av skador och ohälsa. Vi tar även gärna emot tips om hur ni jobbar för att förekomma arbetsolyckor, arbetssjukdomar eller olika former av trakasserier på er arbetsplats.