Image
Omslaget till Glas nr 2, 2024, mot ljusblå himmel och vita moln

Nytt nummer av tidningen Glas

FASADEN DEN LJUSA
2024-05-23 15:13

Denna utgåva av Glas är ett brokigt nummer, men så är det också otroligt mycket som händer i glasbranschen. Nyligen avslutades norra Europas största branschfest, Nordbygg. Välförtjänta företrädare för glasets möjligheter har prisats med Glaspriset och Glaspärlan. Vi fortsätter att kämpa emot Boverkets förslag om att ta bort solljuskravet och åker till Järna för att besöka Jim Dekkers, en eldsjäl som gör det han kan för att sprida ljus i mörkrets Ukraina.

Temat för året är framtidens fasad, den här gången i form av den ljusa som skänker grace åt byggnads-konsten. Vi bjuder därför på en modern hälsingegård, torkar tårarna i Halmstad och går från jord till bord i Three Oaks. En trygg livmoder, den italienska förskolan ”The Whale”, leder oss in på tidningens viktigaste tema – hur vi får våra barn och unga att må bra i skolan.

En pojke tittar in till ett klassrum genom en glasvägg

Att tvingas gå till en arbetsplats du varken har valt själv eller kan påverka, och där du vantrivs, är en mardröm för allt fler elever.

Är medicinering lösningen eller kan vi skapa lärmiljöer som är inkluderande, trygga och stimulerande? De flesta är överens om skolans enorma betydelse för vilka vi utvecklas till att bli. Ändå visar Folkhälsomyndighetens studie om skolbarns hälsovanor att trivseln i skolan minskar.

Bland våra tretton- och femtonåringar har nästan en tredjedel en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning och antalet diagnoser fortsätter att öka lavinartat.

Så vilken roll spelar du och jag i detta? Läs vårt stora reportage om adhd och utformningen av glasmiljöer.

Glas utkommer med fyra nummer om året och läses av arkitekter, fastighetsägare, byggherrar, projektörer och konsulter samt av glasbranschens entreprenörer och leverantörer. Du kan prenumerera kostnadsfritt på onlineutgåvan. Ange din mejladress så får du ett mejl varje gång det finns ett nytt nummer tillgängligt! 

Trevlig läsning!