Ännu en sprängning, ännu en utryckning för att laga glas

2025-02-21 08:05

Natten till den 17 februari sprängdes det i en port tillhörande ett flerfamiljshus i Hammarby Sjöstad. Glasmästaren Fredrik Woldén börjar bli van. Han har ryckt ut efter många sprängdåd på såväl Östermalm, Södermalm som idag, när vi träffar honom, i Hammarby Sjöstad.

- Oftast är det ganska mycket skador. Vi har varit med om sprängningar där vi har behövt laga 300–400 fönster. Det här var dock

Image
Söndersprängt glasparti ligger på marken
Det glasade entrépartiet totalförstördes vid sprängningen.

en relativt liten sprängning, bara 9–10 rutor och ett glasat entréparti som blev skadade. Hade det gått någon här när det hände hade det kunnat vara farligt. Det syntes på bilarna som stod utanför, de hade trasiga rutor från tryckvågen och bråte som flugit omkring, säger Fredrik som arbetar på Ryds Glas i Stockholm.  

Att byta glas är inte det svåra. Utmaningen, menar Fredrik, är att träffa skärrade människor som vill ha sina fönster lagade så fort som möjligt. Ett öppet hål in i hemmets skyddade vrå bygger på känslan av utsatthet och just den här dagen är det dessutom kallt med temperaturer under nollan. 

Vid sprängningar kan det uppstå rasrisk och mycket splitter. Ändå ser Fredrik ingen större fara med att utföra den här typen av arbeten. 
- Sådant kan vi hantera. Det brukar bli ganska mycket sopande av splitter, men har man jobbat med sådant här så är man van. 

Att förebygga sprängningar är svårt, men det går att se över valet av glas för att skydda sig bättre mot konsekvenserna.
-   Det finns mycket man kan göra, men som inte görs förrän det händer något. Det finns exempelvis härdade och laminerade glas där det inte blir lika stora skärvor och som håller ihop bättre vid sprängning. Det finns också olika täckfolier och filmer som gör att om glaset går sönder håller det ändå ihop. I det här huset fanns inget sådant, men nu byter vi till säkerhetsglas - härdat utåt och lamell inåt. Det folk glömmer är att om man sätter skottsäkert glas måste man också byta till ett skottsäkert parti för annars går kulorna rakt igenom partiet. Det hjälper inte om väggen bredvid är i gips eller plyfa – då går skotten igenom där i stället. 

Någon större risk för att glas ska få dåligt rykte ser Fredrik inte. 

- Alla vill ha ljus. Det är mest tråkigt att samhället har blivit som det har blivit, att folk spränger av helt korkade anledningar. Stora glasade entrépartier är normalt sett trygghetsskapande. Folk kan inte gömma sig och hålla på med en massa fuffens. Dels kan man se ut, dels kan man se in och se om det står någon och väntar på en i trapphuset. Det är dessutom ljust och trevligt och man kan se vad det är för väder och väglag. 

Trots allt menar Fredrik att framtiden ser ljus ut för glas.

- Det byggs mer och mer med glas och de blir större och större, tyngre och tyngre och svårare och svårare. Möjligheterna är många, det finns glas som är radiatorer och glastak med solceller.

Säkerhetsglas

Används för att förhindra skärskador när person faller mot lågt sittande glas eller nedstötning i samband med nivåskillnader på respektive sida om glaset.

Skyddsglas

Används för att försvåra inbrott och vandalisering, skydda personer eller sak vid angrepp med handeldvapen och vid detonation av sprängämne.