Glaspärlan ger glans åt de lite mindre glasprojekten.
Vinnare av Glaspriset
Glasbranschföreningen delar vartannat år ut Glaspriset för Sveriges bästa glasbyggnad. Priset delas ut till såväl arkitekter och fastighetsägare som till glas- och metallentreprenörer.
Den 25 april tillkännagavs vinnaren av Glaspriset 2024. Det blev Sjustjärnan i Malmö.
Vinnare av Glspriset 2024 är Sjustjärnan
E.ons nya huvudkontor tilldelas Glaspriset 2024 för sina höga ambitioner gällande framtidens arbetsmiljö, där inte minst den rika glasarkitekturen bidrar till hälsa och välbefinnande för de anställda. Genom detta projekt har också glasarkitekturen med dubbelglasfasader fått en glädjande renässans i Sverige.
FAKTA | Sjustjärnan
Byggherre: Castellum
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Glasentreprenör: UBA Glas & Fasad
Glasleverantör: AGC Interpane
Byggsystem: Schüco
Egen beskrivning och motivering
- Beskrivning av projektet
Sjustjärnan utgör ett första anslag i det som blir den nya delen i Malmö, Nyhamnen. Tanken med att samla alla medarbetare från E.ONs tre Malmökontor i samma byggnad är att skapa en större känsla av samhörighet. Alla ska ha nära till varandra. Därför kommer det inte att finnas några fasta arbetsplatser. De som vill sitter tillsammans. Den som behöver dra sig undan för att jobba mer avskilt och ostört kan ta en plats i biblioteket.
Samma tanke går igen i allt. Från golv till tak, på varje våningsplan och i all inredning. Alla som arbetar i byggnaden ska upp till det gemensamma lunchrummet i toppen av byggnaden när det är dags att äta. Allt för att ge den lagbyggande personalkulturen så mycket näring som möjligt. Det finns en restaurang i entréplanet dit alla är välkomna, även besökare från gatan.
Arkitekturen
För att den stora byggnaden med plats för 1500 personer skulle passa in i den framväxande stadsbilden ritade vi två mjukt formade huskroppar som möter varandra i ett glasat atriet. Fasadens olika material avlöser varandra som variationer på ett tema, den har midjor som svänger in och gröna balkonger som sticker ut. Det är en byggnad, men upplevs utifrån som flera.Miljö och människor
E.ONs huvudkontor kommer certifieras enligt BREEAM Outstanding, och WELL Platinum, en ny internationell byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet. WELL-standarden utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande.- Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner
Husets främsta innovation är dubbelglasfasaden. Den stora fördelen med en dubbel fasad är att luften i mellan fungerar som en täckjacka. Den kalla luften från natten dröjer kvar i spalten och hjälper till att hålla nere temperaturen i kontoret när solen kommer fram. Luften i spalten dröjer sig kvar och minskar behovet av uppvärmning på natten.
Dubbelglaset gör också att ljuset bryts och vi kan använda klarare glas och mer glas som tar in ljuset och skapar en ljusare arbetsplats.
Sjustjärnan toppar i alla hållberhetscertifieringar vi applicerat samtidigt som vi har mängder av glas, ljus och utsikt. Vid några tillfällen under året kommer solavskärmning att behövas. Då hjälper dubbelglaset till genom att vi kan placera solavskärmingen skyddat en bit ut från fasaden. När den ligger längre ut behöver den inte gå ner hela vägen. På bröstningen inne i spalten sitter en askpanel.
Dubbelglaset möjliggör att solavskärmingen kan placeras skyddat en bit ut från fasaden. Det bidrar också med att ljuset bryts vilket gör att vi kan använda klarare glas och mer glas för att skapa ljusare arbetsplatser.
Fasaden mot norr har fått ett lika men avvikande uttryck. Här behövs inga dubbelglas eller solavskärmningar. På de platta ytorna är fönstren 2700 mm breda och lika höga. I bröstningen ligger ett Estriadoglas som skapar högdagrar och får hela fasaden att skimra.- Motivering till varför projektet bör vinna
Sjustjärnan, en hyllning till glasfasaden, fasader optimerade att skapa en bättre miljö & upplevelse i sitt sammanhang. Målet var mycket naturligt ljus & en bra utblick oavsett var man än befinner sig i huset. Beställare, arkitekt, entreprenör & fasadspecialist har i samarbete utvecklat ett unikt kontorshus. Särskilt vill vi framhålla den innovativa dubbelglasfasaden, en ny fasadlösning som innebär mer än bästa praxis. Genom att på ett optimalt sätt nyttja luften mellan fasadelementen, integrera solavskärmning & samtidigt öka andelen glasyta på fasaden fås flera fördelar: en innovativ estetisk utformning, lägre energianvändning, & bättre dagsljusförutsättningar. En del av de fördelar med dubbelglasfasad som varit svåra att leda i bevisning i teorin har nu kunnat bekräftas när huset är i drift för branschen att studera. Minskat behov av solavskärmning inte minst. Vi vågade tro på en innovativ lösning för en bättre arbetsmiljö, det gav frukt, och det tycker vi förtjänar Glaspriset.
Pressmaterial
Läs pressmeddelandet och ladda hem pressmaterial
Resultatet av onlineomröstningen i kategorin "publikens favorit"
Projektet som fick flest röster av besökarna på Glasbranschföreningens webbplats år 2024 var Science Park Towers i Jönköping.
Relaterade sidor
- Finalisterna 2024
- Alla projekt i tävlingen 2024
- Alla projekt i tävlingen 2022
- Alla projekt i tävlingen 2020
- Alla projekt i tävlingen 2018
Samtliga vinnare av Glaspriset
Glaspriset 2022
Kulturhuset
STOCKHOLM
- Om Kulturhuset
Byggherre: Stockholms fastighetskontor
Arkitekt: Ahrbom & Partner (A&P Arkitektkontor AB)
Glasenteprenör: Westins Fönsterteknik AB
Glasleverantör: AGC Interpane och Guardian
Byggsystem: Specialsystem för KulturhusetMotivering: Efter femtio års daglig verksamhet behövde den världsberömda byggnaden vid Sergels Torg totalrenoveras och uppdateras i avseende på funktion, energikrav, komfort och personsäkerhet. Hela den norrvända glasfasaden har ersatts med nya våningshöga isolerglas (U-värde 1,0 W/kvmK) efter ett intensivt samarbete mellan konsulter, beställare, entreprenör och antikvariska myndigheter. Det ursprungliga profilsystemet bestod av stålprofiler klädda med bockad plåt av oxiderad mässing. Dessa märktes upp och återmonterades. Ett flertal provglas monterades och värderades utifrån bland annat genomsiktlighet, kulör, reflexer och speglingar. Projektet tilldelas Glaspriset 2022 för en oerhört ambitiös och väl genomförd renovering av Kulturhusets ikoniska glasfasad.
Glaspriset 2020
Regionens hus
GÖTEBORG
- Om Regionens hus
Byggherre: Västfastigheter
Arkitekt: White Arkitekter
Glasentreprenör: UPB
Glasleverantör: Saint-Gobain, screentryck av Glassbel
Byggsystem: Glas i fasad: Wicona
Invändiga partier: Wicona, MoelvenMotivering: Bergslagsbanans gamla stationshus strax norr om Göteborgs centralstation har renoverats och tillsammans med ett magnifikt tillägg, omvandlats till nya lokaler för Västra Götalandsregionens administration. Genom den gamla stationsbyggnadens huvudentré leds besökare via små länkbyggnader av glas och spegelglas (klädda med ett solskyddande kopparfärgat metallskikt), till tre nya kontorskroppar också helt i glas, varav den västra reser sig femton våningar över spårområdet och bildar ett nytt landmärke. De nya kontorslokalerna har extremt låg energianvändning. De helglasade fasaderna har täta horisontella fönsterband med solskyddsglas. Mellan de horisontella fönsterbanden löper täta glasband med screentryck i ett pixelmönster i tre lager; pärlemor för skimmer; vitt som bakgrund och ljusreflektor; mörkgrönt för kulör och toning. Varje glasband har en egen täthetsgradering på vägen upp mot den vita överdelen. Den gröna kulören är fint avstämd mot stationsbyggnadens koppartak. Och de små länkbyggnaderna ger associationer till järnvägsvagnar. Sammantaget ett mycket imponerande projekt som utvecklar den samtida glasarkitekturen på ett innovativt och självständigt sätt.
Se filmen om varför Regionens hus vann Glaspriset 2020
Läs mer om projektet och ladda hem pressmaterial.
Glaspriset 2018
Umestan 12
UMEÅ
- Om Umestan 12
Byggherre: Lerstenen
Arkitekt: Wingårdhs
Glasentreprenör: UPB AS
Byggsystem: Miljöbyggnad guld
Glasleverantör: Pal-Klaas ASMotivering: Som en del i Umeås ambitiösa satsning på arkitektur och stadsutveckling, har en ny kontorsbyggnad av skimrande glas uppförts i regementsområdets företagspark. Kring en överbelyst atriumgård är kontorsrum placerade med fin utsikt över centrala Umeå. Den miljöguldklassade byggnaden har en dubbelglasfasad där det yttre glasskiktet hänger från meterlånga konsoler, för att undvika köldbryggor. Glaset har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt. Detta möjliggör solskydd, insynsskydd och full utblick. De två fasadskiktens uttryck varierar under dagen. I dagsljus reflekterar den minimalistiska och precisa glasvolymen omgivningen – och när mörkret faller sprider byggnaden ett varmt, diffuserat och drömskt ljus.
Glaspriset 2016
Johanneberg Science Park
GÖTEBORG
- Om Johanneberg Science Park
Byggherre: Chalmersfastigheter
Arkitekt: White Arkitekter
Glasentreprenör: Metus
Profilleverantör: Schüco
Byggsystem: Prefabricerad elementfasad samt structural glazing
Glasleverantör: Saint GobainMotivering: Två sammanlänkade kontorshus (i grunden ganska vanliga med mörka kärnor för kommunikation, service och teknik omgivna av ljusa öppna kontorsytor) är Samhällsbyggnadssektorns nya mötesplats på Chalmers Tekniska Högskola. Det enkla grundkonceptet har utvecklats till en fantastisk glasbyggnad som med stor precision och konstnärlighet på olika sätt utnyttjar glasets tekniska, funktionella och estetiska egenskaper. De böljande svarta och gyllene glasfasaderna binds samman i bryggor av spegelglas vilket skapar ett fyrverkeri av komplexa speglingar; en illusionskonst på högsta nivå.
Glaspriset 2014
Kv Provisorn 4 (Jarlahuset)
STOCKHOLM
- Om Kv Provisorn 4 (Jarlahuset)
Byggherre: Fastighets AB Probitas
Arkitekt: Aros Arkitekter AB
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin AB
Byggsystem: FG LightWall
Glasleverantör: GuardianMotivering: Ett kvartersstort anonymt kontorshus på Norrmalm i Stockholm har renoverats och byggts om på ett sätt som knappt syns utifrån. Men träder man in i dess inre så väntar en häpnadsväckande upplevelse; istället för standardiserade kontorslokaler med mörka korridorer och fönstergluggar så möts man av en organiskt utformad innergård helt i glas, gestaltad och monterad med mycket stor precision. Ett tydligt och enkelt koncept som till fullo utnyttjar glasets möjlighet att med relativt enkla medel kvalitativt utveckla en konventionell fastighet och ge den betydande mervärden.
Glaspriset 2012
Station Triangeln
MALMÖ
- Om Station Triangeln
Byggherre: Citytunneln Projektet/Malmö Stad
Arkitekt: Sweco/KHRAS
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem ABMotivering: Det stora Citytunnelprojektet i Malmö har resulterat i tre nya tågstationer. Glasprisjuryn premierar i år Station Triangeln - ett demokratiskt, monumentalt och mycket vackert offentligt rum som låter dagsljuset flöda ner till perrongerna genom sinnrikt fribärande stålkonstruktioner klädda med triangulära plana glas. På kvällen lyser de runda droppformade entréhallarna som stora lyktor i mörkret. Den mycket precisa konstruktionen möjliggör fria spännvidder på upp till 18 meter med en stomhöjd på endast 60 mm.
Glaspriset 2010
K:Fem Modevaruhus
VÄLLINGBY
- Om K:Fem Modevaruhus
Byggherre: Svenska Bostäder
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor AB
Glasentreprenör: Skandinaviska Glassystem ABMotivering: Glasprisjuryn har i år valt att premiera en byggnad som med både humor och stor konstnärlig skicklighet utnyttjat glasets många uttrycksmedel för att skapa ett nytt modevaruhus med stark identitet och elegans. Glasarkitekturen har utvecklats starkt i Sverige under de senaste tio åren och många lösningar har kopierats och upprepats, men i utformningen av K:Fem drivs utvecklingen framåt på ett innovativt och självständigt sätt. Varuhuset präglas av lätthet och refererar till rött siden, vita spetsar och vattendis. Ett tema är förskjutningen från opakt till transparent glas, som både speglar och har djup. Ett annat viktigt uttrycksmedel är den skickligt genomförda ljussättningen, inte minst av det karaktäristiska utskjutande takets undersida.
Glaspriset 2008
Rica Talk Hotel
ÄLVSJÖ
- Om Rica Talk Hotel
Byggherre: Mässfastigheter AB
Arkitekt: Rosenbergs Arkitekter AB
Glasentreprenör: Fasadglas BäcklinMotivering: I skapandet av hotellbyggnaden har man mycket skickligt utnyttjat glasets potential för att maximera variation och differentiering i byggnadskroppens uttryck. Reflexion, skuggning, transparens, spegling, mönsterverkan, glans, föränderlighet, ljusfärg och ljusintensitet ingår i hotellets repertoar för att skapa en känsla av fest. Gestaltningen präglas samtidigt av en resurssnål och miljövänlig lösning med några få tekniskt vällösta grundelement som kan varieras i det oändliga. Det nya hotellets screentryckta glaspartier samspelar elegant med omgivande naturanodiserad aluminiumplåt.
Glaspriset 2006
Kv Smeden 1
SOLNA
- Om Kv Smeden 1
Byggherre: Fabege AB
Arkitekt: Roman Arkitekter, WSP Arkitektur
Glasentreprenör: Fasadglas BäcklinMotivering: Glasprisjuryn har premierat ett bidrag som med enkla medel transformerat en problematisk kontors- och industrifastighet från 70-talet till ett flexibelt handelshus med stark identitet och föränderligt uttryck. Den befintliga huvudfasaden har kompletterats med ett yttre glasskikt med små vinkelförskjutningar, och med en nyskapande fasadbelysning nattetid som utnyttjar glasets potential. Ombyggnadsprojektet är ett innovativt exempel på hur man med modern glasteknik kan åstadkomma mycket stora funktionella förbättringar med relativt begränsade materiella insatser.
Glaspriset 2004
Postens nya huvudkontor
SOLNA
- Om Postens huvudkontor
Byggherre: AP Fastigheter
Arkitekt: BSK Arkitekter
Glasentreprenör: Trosa GlasMotivering: Postens nya huvudkontor – ”Think Tank” – är en idérik byggnad med stark identitet som väl samspelar med landskapet och Postens intilliggande terminal vid Tomteboda. Efter en internationell arkitekttävling premierades och genomfördes detta projekt, som med hög prefabriceringsgrad uppförts under kort tid och resulterat i en byggnad med arkitektoniskt hög valör. Byggnaden präglas av mångfald och rikedom i uttryck; ett integrerat solskydd ger fasaden ett spännande och variationsrikt mönster. Juryn vill även framhålla projektets välstuderade anpassning till byggandets toleransbehov, samt dess differentierade användning av glasets möjligheter i en klimatskärm med låga energiförluster och litet kylbehov. Den inspirerande innemiljön kännetecknas av flexibilitet, kommunikation och öppenhet i ett av dagsljus flödande landskap.
Glaspriset 2002
Millimeter Arkitekters kotor
STOCKHOLM
- Om Millimeter Arkitekters kontor
Byggherre: Drott Arkitekt: Millimeter Arkitektkontor
Arkitekt: Millimeter Arkitekter
Glasentreprenör: Planglasteknik Stockholm ABMotivering: ”… och himlen ovanför” uppvisar ett kreativt grepp, i en tidigare trist gårds- och lokalmiljö, med en helglasad gårdsöverbyggnad som skapar en ljus, komfortabel och tyst innemiljö. Här har man i samverkan med gårdsmiljön också uppnått en dramatisk känsla och spännande atmosfär för underliggande kontor. Gårdsöverbyggnaden är innovativ som Sveriges första helt limmade glaskonstruktion, där man även utnyttjar glasets möjligheter att vara självbärande i såväl vertikala som horisontella delar och samtidigt underlättar konstruktionen skötsel och underhåll.