Låma - mikrokonsthallen med stora ambitioner vinner Glaspärlan 2022
Långedrag Modern Art, Låma, vinner Glaspärlan 2022. Glasbranschföreningens pris går till en liten konsthall i Attefallsstorlek där ett triangulärt takfönster mot himlen spelar en viktig roll.
– Det är en stor ära, ett jättefint erkännande och ett kvitto på något som vi själva är mycket stolta över, säger Jenny Stening, på Steg Arkitekter och tillägger att juryn som med specialkompetens inom glasområdet förstår det stora i det lilla och även det arbete som ligger bakom det som verkar självklart.
Hantverk och poesi
Mikrokonsthallen, med sin stora ambition, kilar in sig med små skevheter och spetsar på en oväntad plats i trädgården till en villatomt i Göteborg. En skärva av glas mot himlen ger norrljuset en möjlighet att belysa rummet. Det är en liten byggnad med hög nivå av hantverksskicklighet och poesi.
– Beställaren var tydlig med att det gärna fick bli en ikonisk byggnad som inte ber om ursäkt för sig, lite av en skulptur i deras trädgård. Det är härligt med höga ambitioner, sedan har ju platsen och byggvolymen sina uppenbara begränsningar. Men med hänsyn tagna till mått, byggregler, bergknallar och utblickar blev vi alla till slut mycket nöjda, intygar Karolina Hegen.
Lekfulla vinklar och triangelglas
Den solida byggnaden med sin vinkelmässigt lekfulla form visar hur arkitektur kan skapa förväntningar, i det här fallet på konsten inuti. Dessutom ger det norrvända triangelglaset ett behagligt icke-bländande ljus.
– Glaset är helt avgörande för såväl exteriör som interiör. Det går hand i hand med formen på huset, reflekterar i viss mån och släpper in en variation av ljus och skuggspel. Sedan är det i sig en del av konstruktionen och lever i samspel med de andra materialen, säger Karolina och tillägger att glaset är tåligt då det är utsatt för hårt väder och salter nära havet. Eftersom det är en del av taket måste extra hänsyn tas till snölaster etcetera.
Arkitektoniskt mervärde
Glaset är ett härdat och laminerat isolerglas som fäster i väggarna med ett silikonbaserat lim. Fästet är urfräst ur takbjälkarna och förstärkt av en svetsad stålram. Glasrutan är kittad med en mjuk fog som tätar och håller fast.
– Det har varit enormt roligt och givande att skapa den här arkitekturen tillsammans med skickliga hantverkare och beställare med höga förväntningar på det mervärde arkitekturen kan skapa. Det har också varit tydligt att bra saker tar tid, ingenting mår bra av att stressas fram. Det är en lyckad erfarenhet från Låma-projektet, säger Karolina Hegen.
Vinnare av Glaspärlan 2022 – LÅMA
Juryns motivering: ”Långedrag Modern Art är en liten privat konsthall i storlek av ett Attefallshus på en villatomt utanför Göteborg. Den skulpturala byggnaden är täckt med mattsvart bandfalsad plåt och har ett triangulärt takfönster mot himlen i norr. Attefallsreglerna tillät en byggnadsyta om 25 kvm och en byggnadshöjd på 4,0 meter. Invändigt gav detta täta väggar för exponering av konst och ett triangulärt ateljéfönster med vackert norrljus.
Takfönstret är ofta utsatt för hårt väder och salter från havet. Eftersom det är en del av taket måste extra hänsyn tas till snö, is och regn. Glaset är ett härdat och laminerat isolerglas som fästs i väggar och tak med ett silikonbaserat lim. Fästet är urfräst ur takbjälkarna och förstärkt av en svetsad stålram. Glasrutan är kittad med en mjuk fog som tätar och håller fast.
Projektet tilldelas Glaspärlan 2022 för sitt poetiska formspråk där takfönstrets vackra utformning och genomtänkta detaljer är avgörande för rumsupplevelsen.”
Bildtext: Vinnarna (fr. v.): Johan Wennroth, Kungälvs Glasmästeri AB, Karolina Hegen och Jenny Stening, Steg Arkitekter och Anders Thonberg, Kungälvs Glasmästeri AB