”Övning ger färdighet” stämmer för godkänt yrkesprov
Två gånger per år anordnar Glasbranschföreningen och Byggnads yrkesprov i Glasmästeriyrket. Nu senast i april där bröderna Tony och Martin Karlsson från Idéglas Bålsta (en del av Glaskedjan) visade prov på sina färdigheter – och klarade det!
I yrkesprovet genomför deltagarna åtta olika moment; sju praktiska och ett teoretiskt. Allt under tidspress och uppsikt av yrkeskunniga granskare. Något som kanske inte hör till vardagen för en glasmästeritekniker.
– Momenten i sig var inte så svåra då jag arbetat mycket med dem tidigare. Men att någon lite hänger över ens axel och att det går på tid var det svåraste, säger Tony Karlsson som arbetat med glas i närmare 28 år.
Förberedelser är A och O
På Glasbranschföreningens hemsida finns det tips på vilka moment som är bra att träna på inför yrkesprovet. Något som hjälpt bröderna Karlsson i förberedelserna.
– Jag hade nog inte klarat det utan att träna på de olika momenten innan, det är jätteviktigt, menar Tony.
Att komma förberedd till yrkesprovet är också något som Joakim Länder på Glasbranschföreningen vill trycka lite extra på.
– Det spelar egentligen ingen roll om du skurit glas i 30 år – när någon tar tid på dig så blir det annorlunda. Därför är det viktigt att komma förberedd, understryker Joakim.
Yrkesprovet – ett kvitto på kunskap
Tony var den som såg till att bröderna genomförde yrkesprovet, något Martin är tacksam för.
– Nu har jag ett kvitto på att jag gör någonting rätt! Och till andra som tvekar på att genomföra yrkesprovet; gör det bara. Även om det är svettigt så är det samtidigt trevligt och roligt att veta vad man klarar av, säger Martin.
Anmäl dig till yrkesprovet
På Glasbranschföreningens hemsida kan du redan nu anmäla dig till höstens yrkesprov i glasmästeriyrket som genomförs i oktober. Då har också du, precis som Tony och Martin, chans att visa att du uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.
För anmälan ska du vara behörig. Vilket du som ungdomslärling är genom minst 5 500 dokumenterade utbildningstimmar, eller vuxenlärling (21 år eller äldre vid utbildningsstart) minst 4 500 dokumenterade utbildningstimmar. Kontakta Joakim Länder, projektledare för grund- och lärlingsutbildning på Glasbranschföreningen, om du har frågor kring yrkesprovet.