Glasstec 2022
Efter fyra år var det fågelskydd och energifrågor som dominerade på Glasstec, glasbranschens största mässa som genomförs vartannat år i Düsseldorf. Ja, aldrig tidigare har utsiktsmöjligheterna för våra fåglar sett ljusare ut. Skärpt lagstiftning i USA och Kanada har drivit på utvecklingen av fågelskyddsglas och på mässan presenterades allt från UV-förstärkt beläggning som stör glasets reflektioner till printade prickmönster certifierade av American Bird Conservancy för att förhindra våra bevingade vänner från att krocka med glasfasader.
Glass technology live visade prov på fortsatta utvecklingsmöjligheter och maskinleverantörerna att det går att bli ännu snabbare och digitalare.
Vakuumglas blandades således med parametriska fasader, tunnare glas, gungor som visade på glasets hållfasthet och ljudabsorberande konstruktioner. Såväl Saint-Gobain som AGC presenterade glas med betydligt lägre klimatavtryck tack vare förbättrad återvinning och nya energikällor.
– Att uppnå koldioxidneutralitet kräver en holistisk transformation av vår glasproduktion. Detta sträcker sig från inköp och användning av hållbara råvaror och ökad andel skärv till hur glaset smälts med hjälp av ny teknik, alternativa energier och en växande andel förnybar el – utan att kompromissa med designen och användningen av produkterna för att optimera klimatfördelarna under deras livstid, sade Davide Cappellino, VD för AGC Architectural Glass Europe & Americas Company.
Vakuum och solceller
Förutom vakuumglas visade också mängden kreativa solcellslösningar att energifrågan står högt på agendan. I framtiden kommer vi därför inte behöva kompromissa med designen när vi genererar energi utan kan välja fritt bland mönster och färger. Vi kommer också med RFID-taggar kunna hålla på våra byggprodukter genom livscykeln.
Att Glasstec är en teknisk mässa återspeglades i besökarna som fick svar på de mest avancerade frågor om glastillämpning och glastillverkning. En nördmässa som en anonym besökare uttryckte sig.
Vad tyckte då besökarna?
– Äntligen, utbrast Fredrik Liliedahl som är VD på UBA Glas & Fasad och syftar på det långa Covid-uppehållet. Fredrik är alltid på jakt efter nyheter och har inte missat en mässa sedan 2004.
Enligt honom var årets upplaga mycket mindre än vanligt och de asiatiska utställarna lyste med sin frånvaro.
– Vi har tittat på många olika lyfthjälpmedel då vi ser att produkterna blir större och tyngre. Ergonomi är viktigt! Underströk Magnus Karlsson, GFAB.
– Det var luftigare än vanligt. Vi åkte med en grupp på 72 personer och det blev en bra resa. Det pratades mer hållbarhet än vad vi såg konkreta exempel på hur det omsätts i verkligheten, noterade Stina Wollenius, Glasgruppen.
– Innovationscentret glass technology live var den stora behållningen. Där fanns intressanta produkter som visar framtidens möjligheter, hävdar Michael Ringström, Ringström Glasmästeri.
– Vi tyckte mässan var lyckad. I vår monter var det hela tiden en jämn ström med besökare från världens alla hörn. Som Pilkington-skandinav var det extra kul att det var många besökare till vår monter från Sverige, Norge och Danmark. Vi hade flera spännande möten och fick uppleva lite puls, kul att vi äntligen kan mötas igen, tycker Anett Karlsson, Pilkington Floatglas.
– Branschutvecklingen är positiv. Jag tror att vi kommer att se mer och mer lokaltillverkat, både ur ett hållbarhetsperspektiv och för att ledtiderna blir allt kortare. Jämfört med den senaste mässan för fyra år sedan tycker jag automatiseringen har tagit stora kliv. Vi ser robotar överallt på mässan, exempelvis till kantmaskiner. Också digitaliseringen har gått framåt vilket gör att vi behöver få in unga människor i branschen som behärskar detta, anser Arnt Jakobsen, Lisec.
Några nedslag
Bohle presenterade sitt utökade sortiment av räckesprofiler. Systemet har en snillrik justering av glasen vilket gör installationen både enkel och snabb. Produktsortimentet har även utökats med fler beslag, däribland ett nytt gångjärn för duschdörrar med en patenterad inställning av nollpunkten. Mätverktyget Bohle Glassbuddy Plus för analys av planglas har uppdaterats och så snart världens produktion av halvledare och chip har återhämtat sig hoppas företaget kunna leverera till alla de kunder som tålmodigt har väntat på verktyget som ska ge dem information om glasrutors sammansättning. Exempelvis glastjocklek, konfiguration av de olika glasen, beläggning, folier och dess placering med en noggrannhet på 0,1 mm.
Såväl Lisec som Hegla tog med sig maskinparken till mässan och visade prov på modern glasbearbetning. Automatisering, digitalisering och tidsoptimering var ledorden. Hegla visade också applikationer för lasertryckt fågelskyddsmönster anpassat efter fåglarnas vingbredd och certifierat av American Bird Conservancy. Företaget har till och med utvecklat en prototypmaskin för att i efterhand kunna lasertrycka prickmönstret på befintliga byggnader.
Sika presenterade den nya generationen EPDM. Särskilt tätningsduken Sika Membran stod i centrum och uppgavs vara ultrastark, flexiblare och hälften så tunn som sin föregångare, det vill säga 0,3 mm.
Saint-Gobain och AGC presenterade glas med lägre klimatavtryck genom ökad användning av skärv samt grön energi. Pilkington visade stolt upp OptiView med lågreflekterande beläggning på extra klart glas och AviSafe, ett fågelskyddsglas med en mönstrad UV-förstärkt beläggning.