Image
Utsikt över ett vinterlandskap genom ett fönster

Glasexpertens fem tips på hur du ser över dina fönster i vinter

RÅDGIVNING
2022-12-22 08:47

Många är oroliga inför vinterns elräkningar och därför har vi bett Fredrik Hall Johansson, glasexpert på Glascentrum, att ge fem råd om hur du kan se över dina fönster för att minska energiförbrukningen. För mycket kan du göra själv innan det behöver gå så långt som att byta hela fönstret. Men det är alltid en god idé att prata med din lokala glasmästare för rådgivning när det kommer till skicket på dina fönster.

Här är Fredriks fem bästa tips för vintern:

Man i blå skjorta och glasögon med armarna i kors
Fredrik Hall Johansson, expert på Glascentrum

1. Se över tätningslisterna i dina fönster

Mötet mellan karm och båge är fönstrets svagaste länk så det första jag rekommenderar dig att göra är att kontrollera att tätningslisterna är hela och mjuka, att de fortfarande flexar och inte har blivit hårda, stela eller har spruckit. Den kollen kan du göra själv.

Såhär kollar du tätningslisterna:
Lägg ett vanligt pappersark mellan karm och båge och stäng fönstret. Dra i pappret, känner du ett motstånd är det ett gott tecken på att tätningslisten ligger på. Gör gärna detta på några olika ställen runt om i fönstret och anpassa pappersstorleken om du ser någon punkt som ser skadad ut.   

Att tänka på när du själv byter ut tätningslisterna:
Tätningslister finns i olika tjocklekar och dimensioner som du enkelt klistrar på plats. Är de spårmonterade kan det vara något svårare att få tag i samma list, men då kan du kan ta bort den gamla och limma dit en ny utanför. Tätningslister finns att köpa i bygghandeln eller hos fönsteråterförsäljaren. Bredaste utbudet av tätningslister hittar du dock hos glasmästaren.

2. Se över om fönstren är rätt monterade

Titta på springorna mellan karm och båge runt om fönstret så att de är jämna och det inte har bildats glipor. Du kan även testa att känna med handen om det drar, men tänk på att om glasen är kalla drar de till sig värmen från din hand så det kan kännas som ett drag fast det egentligen är ett kallras.

Ta gärna hjälp av en glasmästare för att kontrollera att fönstren löper riktigt och fortfarande är rätt monterade. De kanske behöver justeras, det är inte ovanligt att bågen med tiden hänger ner sig och då ligger inte listen på ordentligt.

3. Kolla drevningen runt fönsterna

Ta hjälp av en glasmästare eller fönstermonterare att ta bort listerna runt fönstret för att kontrollera så att drevningen, det vill säga isoleringen mellan väggen och fönstret, fortfarande är intakt eller har gjorts bra från början. Särskilt äldre hus kan behöva se över isolermaterialet då det förr drevades med det man hade tillgång till, exempelvis säckväv, spån eller tidningspapper. Det är heller inte fel att se över isoleringen i nyare byggnader då det kan ha kommit in insekter eller materialet har sjunkit ihop. 

Fönsterdrev, i form av remsor, finns att köpa i bygghandeln. Är du normalhändig kan du fylla utrymmet själv genom att peta in remsorna med exempelvis en spackelspade.

Mitt allra främsta råd är att visa dina fönster kärlek. Året om. Då kommer de både hålla dig varm och pryda ditt hus.

4. Se över glasen i dina fönster

Med ovanstående tre tips kommer du långt. Räcker inte det är nästa steg att se över vilka glas du har i fönstren och kanske byta till isolerglas.

I en kopplad konstruktion kan du tilläggsisolera genom att byta ut det innersta glaset mot ett tvåglas isolerglas, det vill säga komplettera en 1 + 1-båge med en isolerruta. Här behöver du ta hjälp av en glasmästare för att bygga om bågarna så att de klarar den ökade vikten.

Har du isolerglas äldre än 30 år innehåller dessa sannolikt inte energiglas. Med andra ord kan det vara läge att byta till nya treglas med energiglas, det vill säga byta hela treglaskassetten men spara båge och karm. De första isolerglasen som kom ut på marknaden var treglas av vanligt planglas utan energibeläggningar som isolerar. 

I de allra flesta fall är det möjligt att behålla bågarna vilket är en välgärning både arkitektoniskt och miljömässigt.

5. Dags att byta ut dina fönster?

Om dina fönster tagit skada under längre tid, inte underhållits ordentligt och är i ett skick som inte går att reparera – då är den sista utvägen att byta hela fönstret.

Kondens på dina fönster?

Kondens behöver inte betyda att det är fel på rutan. Utvändig kondens kan tvärtom vara ett tecken på att du har väldigt välisolerade fönster där värmetillförseln från rummet till det yttre glaset är litet. Särskilt på hösten och våren, då det är hög luftfuktighet och samtidigt låga temperaturer och klar himmel, kan detta leda till kondens på utsidan av rutan. Sitter kondensen däremot på insidan eller mellan glasen kan det vara tecken på problem.
 
Kondens i randzonen på insidan (rumssidan) kan bero på hög luftfuktighet inomhus, ofta till följd av ventilationsproblem. Det kan också ske om fönstret sitter i en djup nisch som gör att värmeflödet från radiatorn hindras.

Kondens mellan glasen, i antingen en isolerruta eller i ett kopplat fönster 1+1 eller 1+2, är tecken på att isolerrutan är punkterad och behöver bytas. I kopplade fönster kan det bero på en otillräckligt luftad spalt mellan bågarna eller att trät är fuktigt och färgen har spruckit eller skavts bort vilket gör att det suger åt sig fukt. Det kan också vara så att varm luft läcker ut från rummet och du behöver se över tätningslisterna.

Putsa dina fönster på rätt sätt

För att upprätthålla glasytans rätta funktion bör du rengöra glaset så ofta det behövs. I guiden skötselråd för glas får du alla tips för hur du gör och produkterna du behöver. 

Hitta ett glasmästeri nära dig

I vår söktjänst hittar du ett glasmästeri nära dig.