Image
Alma Hedskog, stipendiat 2020
Alma Hedskog, stipendiat 2020

Hallå där Alma Hedskog, nyutexaminerad YH-stipendiat!

ARBETA I GLASBRANSCHEN
2021-01-25 13:37

Hur känns det att titulera sig glas- och metallingenjör?

– Det känns underbart! Dels för att titeln i sig visar att jag har en värdefull kunskap och en viktig uppgift. Dels för att jag i min yrkesroll är unik, vi är väl bara ett tjugotal glas- och metallingenjörer i hela landet än så länge.

Du fick också branschens stipendium för framstående studieinsatser och gott kamratskap på 10 000 kronor!

– Ja, det gör mig stolt, ödmjuk och jätteglad! Jag är ju bara 20 år och helt ny i branschen så det värmer extra mycket. Det har säkert haft betydelse att jag är både nyfiken och drivande i mitt sätt att vara. Jag har alltid varit bra på att ta för mig. Tycker jag om det jag gör, då satsar jag helhjärtat. Och så har det varit med både utbildningen och mitt jobb nu.

Ja, vad gör du nu efter examen?

– Jag är anställd på Fasadsystem i Stenkullen som projektledare. Jag gjorde alla mina tre praktiker här och redan under min andra praktikperiod frågade Tommie Standerth, vd på företaget, om jag ville börja jobba hos dem när jag var klar med utbildningen. Det var inte svårt att tacka ja till.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut – vad gör du på jobbet?

– Jag är både säljare och projektledare, skriver offerter och träffar kunder. Mestadels digitalt än så länge i dessa coronatider. Ingen dag är i varje fall den andra lik, det är väldigt varierande och kul, aldrig långtråkigt. Det är mycket att lära sig, särskilt ritningssystemet för Wiconaprodukter, som vi jobbar mest med. För min del har det hittills handlat mest om dörrar, entréer och enklare fönsterlösningar, ofta projektspecifika. Och så alla dessa beslag, det finns ju hur mycket helst på det området. Jag skulle vilja kunna arbeta mer självständigt, men är förstås tacksam över att det finns kollegor som är hjälpsamma när det behövs.

Varför ville du bli glas- och metallingenjör?

– Jag kom direkt från gymnasiet och först och främst ville jag få en stabil yrkesgrund innan jag klev ut i arbetslivet. I utbildningen till glas- och metallingenjör lockade upplägget med att blanda praktik och teori samt att skolan ligger i min hemkommun Lerum. Sedan har jag ju syrran, Klara, som gick i årskullen innan mig på utbildningen. Hon rekommenderade mig att söka, så jag har henne också att tacka för att jag gjorde valet.

Vill du rekommendera andra att söka?

– Absolut! Det är det bästa jag har gjort. Just att det är en bred utbildning och att jag utan så mycket erfarenhet fått så bra kunskaper och stöd. Mycket tack vare vår engagerade utbildningsledare, Susanne Pettersson, som har ordnat med bra lärare, studiebesök och löst problematiken med att få till en fungerande distansundervisning i coronaläget. Det har också varit givande att ingå i en blandad grupp med studenter, vi har haft stor glädje av varandras väldigt olika erfarenheter.

Vilken är din syn på glasbranschen och på dina egna framtidsutsikter? Har du hittat rätt?

– Det kan man verkligen säga. Glas är ju framtidens material. Vi kommer att se en enorm utveckling inom området, både i kombination med solcellslösningar och kanske även hela hus byggda med enbart glas. Jag ska bidra till det efter bästa förmåga.

Läs mer om om YH-utbildningen till glas- och metallingenjör