Image
Interiörbild av stort glasparti på en lada som är vikbart
Vikbart glasparti på lada i Sunnanhed. Foto: Pia Ulin

Från mörk 1800-talslada till ljust skaparcentrum

2022-07-04 14:40

Hållbarhetsentreprenörerna Mike Lind och Rob Street köpte en 130 år gammal lada i Sunnanhed, fyra mil norr om Rättvik. Deras idé var att omvandla den till ett kreativt centrum och mötesplats för konstnärer, musiker, entreprenörer och ledningsgrupper.

- I vår lada har vi liksom tonsatt miljön med ljus, utan att förvränga ladans ursprung, mer med ett tillägg som gör den relevant i samtiden och sammanhanget. Här ska man må bra och få inspiration till nya idéer oavsett om det handlar om musik, konst eller företagande, säger Mike Lind.

Röd lada med stort glasparti som går av vika
En gavel på en lada i Dalarna har försetts med ett gigantiskt vikfönster på drygt 20 kvadratmeter. Och därtill ett fast parti ovanför. Vikfönstret, som väger 2, 2 ton, är en sinnrik konstruktion signerad Klas Samuelsson, på Samuelssons Trä & Metall. Glasmontaget utfördes av Blanks Glas och Ram. Foto: Pia Ulin

Med en själformulerad kvalificerad kombination av naivitet, sunt bondförnuft, viss händighet och estetiskt sinnelag gick de till verket. Mycket kunde de lösa själva, men för till exempel det gigantiska vikfönstret i den helt uppglasade gaveln krävdes ytterligare kompetens. Som tur var fanns det också skickliga konstruktörer och hantverkare med framstående kalkylerings – och hållfasthetskunskaper i trakterna runt Rättvik.

- Vi fick kontakt med Klas Samuelsson, på Samuelsson Trä & Metall i Boda Kyrkby och beskrev vad vi kallade ett rörligt liggande takfönster, som kunde vippas från vertikalt till horisontellt läge för att öppna upp mot ängarna utanför. Han visade sig genast nyfiken, lösningsorienterad och stimulerad över utmaningen att utveckla en teknisk funktion i en estetisk design för att konstruera detta tunga rörliga fönster som ska fungera i mycket skiftande klimat och temperaturer här i Dalarna, berättar Mike Lind.

Frågor som vad händer med det gigantiska vikfönstret på 20 kvadratmeter och 2 200 kilos vikt när rörelse-, vind- och temperaturlaster frestar på var frågor de ställde till Klas och han till sig själv. Att till exempel glas är styvt och metall böjligt ingick i konstruktionsförutsättningarna. Det påverkar täthet, stabilitet och mekanisk rörlighet när fönstret i fråga ställs i olika lägen.

”Väldigt spännande”

Det färdiga resultatet har fungerat till full belåtenhet. Och såväl beställarna på Hello Sunnanhed som konstruktör och glasmästare är nöjda. För Erik Blank på Blanks Glas o Ram var uppdraget unikt.

- Jag hade ju aldrig sett något liknande och undrade ju lite först hur detta skulle gå. Kanske inte så mycket för vår del, eftersom det egentligen handlade om att glasa ett gammalt perspektivfönster i modern fattning, plus den fasta glaskilen upp mot taknocken ovanför, utan mer för den rörliga konstruktionen, berättar han.

Så det blev en lagom utmanande vad han beskriver som ”old-school”-glasning. Till de nedersta delarna i vikfönstret sattes laminerade glas för säkerheten, resten ovanför är vanliga härdade isolerrutor D5-15 och EPDM-lister. Beställarna valde bort solskyddsglas

- Sedan har vi fått komplettera med en utvändig fog för att jämna ut trycket som förändras när metallprofilerna rör sig och hela fönstret vrids, beskriver Erik.

”Mer ljus i våra liv”

För verksamheten och upplevelsen för besökarna på Hello Sunnanhed har den nya glasgaveln fått stor betydelse.

- För det första är det ju extremt ovanligt att i en lada, som vanligtvis på sin höjd har några minimala fönsteröppningar, ha en helt öppen sida. Och för det andra har vi märkt hur enormt viktigt det är med utsikt och att få ett stort inspel av ljus och natur i en inomhuskontext, det gör något med människorna med ett sådant kontrasterande perspektiv, säger Mike Lind och betonar att vi alla behöver mer ljus i våra liv.