Image
Ett trähus med utsikt över havet

En låda med utsikt

GLAS FÖR SPÄNNANDE ARKITEKTUR
2023-07-19 09:13

Till synes blygsam men omsorgsfullt placerad bland sand och hukande tallar står en låda klädd i lärkträ. I samklang med de omgivande elementen och med ryggen åt landsidan blickar den ut över havet. ”Att kliva in i huset är som att öppna en magisk ask. Den fantastiska utsikten och ljuset som möter slår en med häpnad”, berättar Hampus Hellsvik som tillsammans med sin fru Karin är lycklig ägare till Sommarhus H i Beddingestrand.

Hampus och Karin Hellsvik
Hampus och Karin Hellsvik

Det var nära att det aldrig blev ett eget hus vid havet i Beddinge för Karin och Hampus. Ända sedan den äldsta dottern kom till världen hade de hyrt ett sommarhus i byn och planen var att köpa ett eget. Men trots att det länge verkade omöjligt njuter familjen Hellsvik idag av sitt arkitektritade hus på skånska sydkusten.

– Vi kallar det för ”Lådan”, skrattar Karin.

Detta efter att de på omväg fått höra att det var så deras hus benämndes av någon i grannskapet.

Ett upplyst hus i trä och glas ligger på en grön kulle med omgivande träd
Sommarhus H har flera stora fönster och skjutdörrar mot havet.

Starka band till sydkusten

– Mina mor- och farföräldrar hade ett hus några kilometer härifrån och jag tillbringade barndomens somrar där, berättar Karin.

Senare togs huset över av Karins kusin. Även för Hampus är sydkusten speciell. Hans föräldrar köpte ett sommarhus i Kåseberga, som ligger på andra sidan Ystad, när han var fyra år gammal och idag bor hans pappa där permanent.

Trots att de hade närt drömmen om ett eget hus under lång tid och trots att båda har starka band till platsen höll de på att ge upp sin vision om ett eget paradis. Paret letade med ljus och lykta, men några hus intill havet på den aktuella kuststräckan kom aldrig ut på marknaden. Snudd på desperata tvingades de att tänka om och vidga sitt sökområde. Till slut fann de ett hus i ett villaområde i Falsterbo några mil väster ut längs kusten.

Samma dag som de lagt ett bud åkte de ut till huset de hyrde i Beddinge.

Magkänslan satte stopp

– Jag minns känslan när vi klev ur bilen och möttes av den där speciella doften av tall och hav som jag förknippar med platsen, och hur vi sa till varandra att Gud, vad har vi gjort? Vi vill inte bo i ett villaområde i Falsterbo. Vi vill bo här! Det blev med ens väldigt tydligt, och vi fick ringa mäklaren och berätta att vi gjort ett misstag, berättar Karin.

Därefter fortsatte de att spana efter tillgängliga hus även om de inom sig nästan hade gett upp. Men plötsligt en dag dök det upp en ledig tomt. Tomten låg innanför deras nuvarande tomt och de bestämde sig för att titta på den.

– Jag har ju den där tomten till salu också, sa mannen som ägde marken och pekade på området som låg närmare havet, men först ska jag sälja den här.

– Okej, sa vi och kunde knappast tro att det var sant. Sälj den och sen kan du höra av dig till oss! berättar Hampus och ler.

Från en uteplats ser man in i ett vardagsrum genom stora skjutglaspartier
Huset är i ljus lärk och ger ett stilrent intryck.

Nybyggnation istället för renovering

Och på den vägen är det. Den havsnära tomten kom till slut att hamna i Karins och Hampus ägo och det var dags att koppla in en arkitekt. Det var januari 2016 och för paret Hellsvik upplevdes köpet av en tomt istället för ett hus att renovera, som en fantastisk möjlighet att själva sätta sin prägel. Dock var det självklart att de skulle anlita arkitekt Johan Sundberg. Han hade tidigare hjälpt dem att renovera ett gathus i Lund och resultatet och samarbetet var de oerhört nöjda med.

– Johan har bättre koll på vad vi gillar än vad vi själva har, skrattar Hampus. Och Karin fortsätter:

– Vi visste att vi ville ha ett hus i ljus lärk samt att det skulle vara enkelt och stilrent. Det var även viktigt för oss att det skulle smälta in i det kringliggande landskapet. Vidare fanns det redan två hus i Beddinge som Johan hade ritat som vi gillade. Med andra ord hade vi koll på vad vi skulle utgå ifrån. Men det var en interaktiv process.

Johan frågade oss vad vi ville ha ut av ett hus och han uppmanade oss att lära oss mer genom att läsa fler inredningstidningar. Men vi är inga husbyggare. Vi saknar det rätta intresset och är inte tillräckligt duktiga, helt enkelt. Vi rekommenderar alla som är i våra kläder att anlita ett proffs som de har förtroende för.

Huset stod klart år 2017 och sedan dess vistas familjen där så ofta de har möjlighet. Sommar som vinter. De tycker att alla årstider har sin tjusning.

"NÄR MAN KLIVER IN ÖVER TRÖSKELN ÄR DET HAV OCH ENDAST HAV SOM MÖTER. FÖR MIG KÄNNS DET SOM ETT STORT ANDETAG AV FRISK LUFT OCH FRIHET."

– Vi är så tacksamma över att Johan har hjälpt oss att skapa vårt drömhus. Än idag flera år senare är vi fantastiskt nöjda. Det finns egentligen ingenting vi skulle vilja ändra på. Möjligtvis en annan ytterdörr på det lilla uthuset. Vi älskar att huset verkligen har kontakt med marken. Det känns grundat och självklart där det ligger, som om det alltid har legat där. Idag kan vi drömma om att bygga ut för att våra döttrar ska få lite mera utrymme nu när de är större. Vi får se framöver. Självklart skulle en sådan utbyggnad ritas av Johan, säger Karin.

Fönsterpartier mot havet och ängarna

Huset har flera stora fönsterpartier och även skjutdörrar mot havet. 

– Redan på förhand hade vi bestämt att vi ville ha stora glaspartier och skjutdörrar så att man verkligen har möjlighet att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Glaset skapar en känsla av att vara en del av det som är utanför. Karin och Hampus njuter inte enbart av vyn över havet. Även utsikten över naturreservatet upplever de som hänförande.

– Jag uppskattar verkligen att vi inte har några andra hus i vårt synfält inifrån huset, säger Hampus. Det är bara vi, havet och ängarna. Också när det gäller inredningen har Johan designat. Det är ljust, avskalat och enkelt.

– När vi bodde i Lund ritade Johan ett par skåp till oss som en snickare tillverkade. De har vi tagit med oss hit på Johans inrådan, berättar Hampus.

Utblick inifrån huset ut mot altan och stranden
Utblick mot havet.

Belysning skapar rum

På senare tid har de satt upp spotlights som lyser upp några av tomtens träd under årets mörka månader.

– Det är väldigt vackert när strålkastarna lyser på de frostiga träden. Det bildas ett rum där ute. Tidigare såg vi endast ett kompakt mörker när vi tittade ut under vinterhalvåret. Lamporna har skapat en helt annan känsla av att kunna titta ut, menar Karin. Stora fönster innebär förstås även insyn.

– Vi besväras inte av insyn i någon högre grad. De som går på stranden är ganska långt borta och de befinner sig på en lägre marknivå. Någon gång händer det att människor går vid sidan av huset för att ta sig till naturreservatet, men det är inget som stör. Även bastun har stora fönster åt havet och självklart finns möjlighet att dra för så att ingen kan se in i huset.

Utsikt från altanen mot närliggande träd
Huset vänder olika ansikten mot de olika landskapstyperna som omger det.

Som ett lyckopiller

Både Karin och Hampus är lyriska över känslan de får i huset.

–  När man kliver in över tröskeln är det hav och endast hav som möter. För mig känns det som ett stort andetag av frisk luft och frihet, säger Hampus.

Och Karin håller med. Under pandemin arbetade hon i perioder från huset och även hon berättar om det speciella sinnestillståndet som ofta infinner sig när hon vistas i sin älskade låda.

– Jag blir alltid lugn och avslappnad och jag älskar den säregna doften här. Det är som att axlarna hoppar ner ett jack, säger Karin och ler stort. 

Text: Lena Gustafsson
Foto: Markus Liljeroth

Johan Sundberg
Arkitekt Johan Sundberg 

Johan Sundbergs tankar om Sommarhus H

ARKITEKEN BERÄTTAR

Framför allt handlar det om relationen till platsen. I det här fallet ville jag att huset skulle underordna sig själva omgivningen som är sandig, mjuk och gräsbevuxen. Jag strävade efter att dynerna och den kringliggande naturen på sydkusten skulle spela huvudrollen.

Det ligger något ödmjukt i att skapa en enkel, lådliknande form som har en raffinerad insida och som öppnar sig åt havet. Huset vänder olika slags ansikten åt de olika landskapstyperna som omger det. Den här speciella platsen har ett naturreservat i öst, jordbruksmark och spridda skogspartier i norr och i söder finns sanddyner och hav. Runt huset växer ekar, tallar, vresrosor och gräs. Jag tycker om att tänka på huset som ett smyckeskrin. Dessa skrin ser ofta relativt enkla ut från utsidan, men när du öppnar dem är de oerhört stilfulla utan att överglänsa smyckena som ska förvaras i dem.

Till fasaden valde jag sibirisk lärk för dess höga kvalitet och hållbarhet. Den är bestruken med en silikonbaserad skyddsbehandling för att vittra jämnare. Sol och vindarna från havet medför stora påfrestningar. Genom att använda olika bredder på panelerna vid de olika fasadsidorna tillfördes designen en extra dimension. Exempelvis är den södra fasaden klädd med smalare panel eftersom jag tror att vi behöver en mer detaljerad och definierad panel närmare ögat och handen. Detta kan jämföras med ett djurs mage som är mjukare än dess rygg där stråna är grövre. Sydsidan är med andra ord husets mage medan väst, norr och öst utgör husets rygg med sin grövre panel.

”DET ÄR DEN LUFTIGA FÖRNIMMELSEN VI VILL ÅT – KÄNSLAN AV ATT BEFINNA SIG I ETT MOLN SNARARE ÄN I EN BASTU.”

Även interiört har jag utgått från en minimalistisk palett med vitt och trä, där de ljusa målade ytorna dominerar. Det är den luftiga förnimmelsen vi vill åt – känslan av att befinna sig i ett moln snarare än i en bastu. Tillsammans med fönstren som löper från golv till tak tillåts landskapet där utanför att vara i fokus.

Som alltid arbetade jag med människans kropp och själ som utgångspunkt. Jag blir väldigt glad när jag hör att Karin och Hampus känner sig avslappnade och mår bra i huset som jag ritat. Och hur de beskriver det som att jag har destillerat allt det där som de älskar med den här platsen. Detta är viktigare än någon avancerad abstrakt konstruktion. För mig handlar arkitektur om känslomässig tillhörighet, om kroppens och sinnets funktioner och om det sociala och emotionella rummet som vi vill placera våra uppdragsgivare i.

F A K T A – Sommarhus H

Plats: Beddinge
Typ av byggnad: Sommarhus
Byggherre: Karin och Hampus Hellsvik
Arkitekt: Johan Sundberg Arkitektur
Byggföretag: SA Bygg
Glasleverantör: Emmaboda
Systemleverantör: Fönster, dörrar samt skjutdörrar från Schüco, entrédörr från Hajom samt takfönster från Velux
Inflyttning: 2017