Gymnasieutbildningarna som ger största chanserna till jobb och hög lön
Statistiken talar sitt tydliga språk: Det är genom yrkesprogrammen som det finns störst chans till jobb och där lönerna är högst tre år efter examen. Det visar en ny jämförelse som gjorts av nyhetstjänsten fplus baserad på underlag från Ekonomifakta.
Snart är det dags för landets 15-åringar att välja gymnasieprogram. En viktig faktor för många i valet är vilka jobbmöjligheter som finns efter examen och vilken lön som jobbet kan ge. Statistiken från Ekonomifakta visar att programmen med inriktning mot fordon, bygg och industriteknik har högst andel elever som är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter studenten.
– Vi har under lång tid haft ett stort behov av fler medarbetare inom hela byggsektorn. Glasbranschen är inget undantag. Jag skulle önska att fler ungdomar fick upp ögonen för gymnasieskolans yrkesprogram. Som undersökningen visar är det ofta ett karriärval som leder direkt till en anställning med bra lön, säger Karin Lindskog, utbildningsansvarig på Glasbranschföreningen.
Glasbranschen erbjuder flera karriärvägar. Genom bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet kan man efter att ha gått specialyrket glastekniker bli glasmästeritekniker, bilglastekniker eller glas- och metallmontör. Det finns också en eftergymnasial utbildning till glas- och metallingenjör genom yrkeshögskolan.
– Även om man väljer ett yrkesprogram är valmöjligheterna många. Det finns alltid möjlighet att efter examen komplettera sin utbildning med en lärlingsutbildning för att ändra inriktning. Exempelvis för att bli glastekniker efter en examen inom ett annat yrke, poängterar Karin Lindskog.