Image
Montage av bilder från Lunds Glasmästeri och Johan Andersson
Medlemsreportage från Lunds Glasmästeri

På Lunds Glasmästeri lyser passionen till glaset i neon

MEDLEMMAR I FOKUS
2023-05-30 13:02

Mitt emot Sveriges största gymnasieskola i en vacker gammal tegelbyggnad i klassisk skånsk stil ligger anrika Lunds Glasmästeri, vars neonskylt med företagets namn blivit lite av ett landmärke. Platsen känns självklar på något sätt som att det alltid har legat ett glasmästeri just där. Och det har det också. Åtminstone sedan 1945 då Edvin Andersson startade firman som idag drivs av barnbarnet Johan Andersson som i sin tur tog över 2005 efter morbror Tommy med samma efternamn. Behöver jag säga att kärleken till glasmästeriyrket sitter i väggarna?

Image
Johan Andersson, Lunds Glasmästeri
Johan Andersson, Lunds Glasmästeri

– Hade det inte varit för glaset hade jag inte fastnat. Materialet är något alldeles extra, säger Johan Andersson vars väg in i glasbranschen var som för så många andra genom ett sommarjobb.

En sommar innan Johan skulle göra militärtjänstgöring hjälpte han till lite på glasmästeriet. Väl klar med lumpen hade han en kort karriär som lastbilschaufför, men så hörde morbrodern av sig igen med behov av förstärkning till sommaren. Och sedan var han fast.

– Sommar gick över till höst och sedan blev jag kvar. Nu har jag fyllt 50 och har fortfarande inga planer på att lämna, intygar Johan.

Kännetecknas av snabb service

Idag är de fyra på det lokala glasmästeriet i Lund som fixar allt åt sina kunder som genom åren blivit bortskämda med snabba leveranser.

Johan Andersson går i genom glasmästeriet i riktning mot kameran
Johan Andersson gillar att ge kunderna snabb service

– Vi är väldigt snabba och tycker om att ge den servicen och nu har alla vant sig vid det så då är det svårt att ändra på, skrattar Johan och det är tydligt att han gillar att ha en nära relation till sina kunder.

På frågan om vilka arbeten de gör mest är svaret ”allt”. Kunderna är privatpersoner runt om i Lund med behov av reparationsglasning och inredningsglas till kök och badrum. Och så den stora trenden just nu – speglar.

– Det är speglar hit och speglar dit. Alla vill ha speglar, menar Johan som inte riktigt vet varför det blivit ett särskilt tryck på det just nu. Dock konstaterar han att trenden som kom under pandemin att många ville renovera och ta hand om sina hus har hållit i sig. En trend som helt faller Johan i smaken.

– Det märks att många värdesätter att restaurera och bevara istället för att köpa nytt. Förr var det till exempel ingen som efterfrågade kulturglas, men nu är det jättevanligt.

Johan Andersson i dörröppningen under logotypen för Sveriges Glasmästeri- och förgylleriidkares Riksförbund
Johan under föreningens gamla logotype från 1934 vilken han tycker har estetiska kvaliteter 

Minst en kyrka om dagen

Själv har Johan en särskild passion för kyrkor som han till familjens förtret alltid ska besöka när de är på semester. Minst en kyrka om dagen är det då som gäller och för att hitta rätt har han ett app där han både kan kryssa för att han varit där och betygsätta upplevelsen.

– Jag älskar kyrkor. Jag uppskattar att bara vara där, själva atmosfären, men det är klart att jag alltid kikar lite extra på fönstren också. Det hör till.

Utifrån Johans passion för kyrkor känns det väldigt lämpligt att det också är han och Lunds Glasmästeri som lagerhåller och restaurerar alla fönster på stadens domkyrka. Under 2019 genomfördes ett större arbete där alla fönster på kyrkans ena sida rustades upp. Och än finns det glas kvar i lagret.

– Enligt mina beräkningar bör det finnas så att det räcker under min livstid i alla fall, så hur man löser det sedan blir inte mitt problem, säger Johan med glimten i ögat.

Efterlyser mer samverkan

Medlemskapet i Glasbranschföreningen eller ”förbundet” som Johan brukar säga ser han som en självklarhet, men nog saknar han den kollegiala samhörigheten i närområdet en hel del.

– Tyvärr bedrivs det ingen distriktsverksamhet här längre, vilket jag tycker är väldigt synd. Vi mindre företag behöver mer stöttning, dels genom att utbyta erfarenheter och hjälpa varandra, men också av Glasbranschföreningen. Vi har inte samma muskler som de större företagen så jag hade gärna sett att det gick att hitta skalfördelar och finansieringsmodeller som kan hålla kostnader nere för mindre företag som vi med bara ett fåtal anställda.

Johan är inte främmande för att själv engagera sig i föreningen om det finns fler som är intresserade av det.

– Det vore kul om det kunde bli en uppslutning i samband med Kongress- och fasaddagarna i Malmö i slutet av september. Kanske kan distriktsverksamheten återuppstå då eller att det blir något annat arrangemang som ett gemensamt studiebesök eller så, säger Johan innan plikten kallar och han återgår till att sköta det lilla glasmästeriet vars namn lyser upp i neon varje kväll när mörkret faller.  

Neonskylt i rött med texten Lunds Glasmästeri mot en gul tegelvägg
Neonskylten som blivit lite av ett landmärke i Lund