Vallentuna Glasmästeri drivs av tredje generationen Rimbe
MEDLEMMAR I FOKUS
2023-10-30 14:02
I den gamla brandstationens lokaler på Olsborgsvägen 15 i Vallentuna ligger det anrika familjeföretaget Vallentuna Glasmästeri, som idag drivs av tredje generationen Rimbe – Hans, Thomas, Håkan och Kenneth – vilkas farfar Victor Rimbe var den som grundade företaget 1956.
– Ja, vi har hållit på länge, konstaterar Hans Rimbe, vd i företaget och en av de fyra ägarna där två är syskon och alla kusiner. Totalt är det tre familjer som äger en tredjedel var i företaget.
– Det är klart att det kan finnas utmaningar när flera familjer äger ihop, men det fungerar för det mesta väldigt bra, vi har kul tillsammans, konstaterar Hans och delar med sig av ett råd:
– När klockan är fem då stänger vi och går hem och så tänker vi inte mer på jobbet förrän nästa dag. Det tror jag är viktigt för att det ska fungera bra över tid.
Står på stabil grund
Företaget har idag tre lådor – Bygg, Glasmästeri och Bilglas. Inom ”Bygg” ryms de lite större projekten som att bygga uterum och byta fönster, inom ”Glasmästeri” finns det klassiska hantverket som att skära till glas för inredning, exempelvis speglar, och inom ”Bilglas ” utförs byten och reparationer av bilrutor. En del arbeten utförs också på andra fordon som tåg och båtar. Och företaget har att göra då jobben stadigt rullar in utan alltför mycket resurser på marknadsföring.
– Det är på en lagom nivå, vi har hittat en form och kundkrets som passar oss bra. Förra året lyckades vi öka vår omsättning till 18 miljoner, efter att ha stått och stampat i många år på 14 – 15, och det ser ut som att vi kommer att kunna matcha det i år så det är väldigt kul, berättar Hans.
Tryggt att veta att man gör rätt
Även bilglasverksamheten har haft ett uppsving de senaste åren och företaget är ett auktoriserat bilglasmästeri, något Hans tycker är värdefullt av flera anledningar.
– Det är viktigt att ha en kvalitetsstämpel på verksamheten som visar att vi håller hög nivå i form av såväl bra lokaler som utbildad personal. Framför allt tror jag att auktorisationen är ett bra stöd för små- och medelstora företag. Att det finns en manual att förhålla sig till som säkerställer att man inte missar något, menar Hans, som i år kan stoltsera med att företaget nådde 100 procent vid den senaste kvalitetsrevisionen.
– Det känns bra att vi har den rutinen att vi kan känna oss trygga med att vi gör rätt saker.
Glasen levererades på Roslagsbanan
Innan företaget flyttade in i den gamla brandstationen som de numera huserar i sedan 1985, låg firman på en mer central adress i Vallentuna med ett lager i anslutning till tågstationen.
– På den tiden när min farfar hade företaget levererades faktiskt glasen på Roslagsbananas godsvagnar. Alltså det som idag är pendeltåget, det är lite roligt att tänka på att det faktiskt var så det gick till, berättar Hans och upplyser om att anledningen till att farfar Victor som ursprungligen var från Uppsala startade företaget i Vallentuna var för den stora tillväxten i kommunen på 50-talet. En tillväxt som håller i sig än idag.
– Det byggdes väldigt många hus och på den tiden glasade man ju alla fönster i husen, inget kom ju färdigmonterat, så det fanns väldigt mycket jobb.
Kattluckan som blev viral
Än idag utgör privatmarknaden en stor del av företagets kundkrets, där det finns stor efterfrågan på exempelvis uterum, fönster och speglar – och så en mer udda produkt som det löpande kommer in förfrågningar på – kattluckor i glas.
– Vi gjorde en kattlucka åt en kund för några år sedan och det där har sedan fått spridning på sociala medier så nu händer det var och varannan vecka att vi får frågor om detta. Vi tjänar ju inte direkt några pengar på det här, men det är ju lite roligt hur det kan bli. Det kan komma långväga förfrågningar, så det verkar ha fått ordentlig spridning, skrattar Hans.
Investerade i solceller 2022
Det finns en miljömedvetenhet på Vallentuna Glasmästeri där perspektivet utgår från det lokala – att göra det som går för att minska sin miljöpåverkan i närområdet – där ett viktigt steg blev en investering i solceller på taket.
– Första året vi hade dem var fantastiskt bra. Det var en så bra sommar så vi fick en hel del överskott som vi kunde sälja. Den här sommaren har inte varit lika bra men den el vi får in täcker till exempel laddningen av alla våra elbilar och mer därtill. Solcellerna täcker hälften av vår totala elförbrukning, informerar Hans.
I dagsläget är sju av företagets tio bilar elbilar varav en är en lastbil.
– Vi arbetar mestadels i närområdet och då gör det ju stor skillnad när vi kan köra på el och inte släppa ut några luftföroreningar. Dessutom sparar vi ju in bra mycket pengar på bränslet. Istället för att ha pengar på banken tycker vi att det här ger bättre avkastning, tipsar Hans.