Image
Ett montage som visar tjocka glas, Jimmy Hedkvist på Hedemora Glasmästeri och en maskin som används i gruvan
Hedemora Glasmästeri utför glasarbeten i Garpenbergs gruva. På bilden Jimmy Hedkvist.

”Vi utför arbetet nere i gruvan i en toppmodern verkstad på 900 meters djup”

MEDLEMMAR I FOKUS
2023-03-13 13:33

Hedemora Glasmästeri om specialuppdraget i Garpenbergs gruva

Att det finns stora gruvor i norra Sverige känner många till, men att en av världens mest moderna gruvor ligger i Hedemora kommun, är nog inte lika välkänt. Garpenbergs gruva är dessutom Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande är i drift. I gruvan bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. För Hedemora kommun är gruvan en viktig arbetsgivare och så även för Hedemora Glasmästeri som sedan lång tid tillbaka underhåller gruvans alla maskiner med ändamålsenligt glas.  

– Maskinerna köps in nya och första gången något går sönder är det vanligt att tillverkaren får stå för reparationen, men därefter är det enklast att vi gör det. Vi lagerhåller alla rutor till alla maskiner och håller koll på vad som finns i vårt eget lager och i lagret nere i gruvan, berättar glasmästeriets ägare Jimmy Hedkvist.

Glasen måste klara en explosion

Det är inte direkt några små maskiner och fordon som utför arbetet i gruvan, utan det rör sig om rejäla pjäser som utöver det tunga arbetet med att bryta och forsla bort malm också ska kunna stå emot hårda smällar och yttre påverkan av olika slag.

– Det är ett tiotal olika maskiner vi arbetar på, där var och en har en specifik uppgift. En som borrar hål för sprängmedel, en som laddar med sprängmedel, en sorts muterad grävmaskin som de forslar bort all sten med och lastbilar som kör den till hissen och så vidare. Maskinerna behöver kunna stå emot mycket, exempelvis måste de klara att skydda människor som vistas i dem om en sprängladdning av misstag skulle smälla av, så generellt är glasen väldigt tjocka och tunga.

En maskin som används för arbete i gruva
Foto: Jimmy Hedkvist

Specialutrustad servicebil

Med tanke på maskinernas storlek är det inte läge att transportera dem upp och ned ur gruvan, utan de håller sig där nere någon kilometer under marken. Det innebär också att Jimmy och hans kollegor får ta sig ner i gruvan när arbete ska utföras.

– Vi utför arbetet nere i gruvan i en toppmodern verkstad på 900 meters djup. Där kan man göra alla typer av reparationer. Nedfarten påminner om en spiralramp i ett parkeringshus, bara det att rampen är ungefär en mil lång. Man kör i en oupplyst tunnel så det är alldeles mörkt, men vi har förstås strålkastare på bilen, säger Jimmy och berättar att de behövt köpa in en specialutrustad bil för att klara de hårda säkerhetskraven.

– Det är inte bara att ta vilken bil som helst. Den är till exempel utrustad med diverse extra belysning som backljus med mera och så har den en huvudströmbrytare för att säkerställa att den inte ska kunna börja brinna. Vi behöver också ha på oss speciell skyddsutrustning som bland annat är utrustad med andningsmasker utifall det skulle hända något med ventilationen. Man har ett par mätare på sig, de ser ut ungefär som personsökare, som hela tiden mäter luftkvaliteten.

Jimmy Hedqvist berättar att de även har kommunikationsradior med sig då det bara får plats ett fordon i taget på rampen.

– De som kommer nerifrån har företräde eftersom stora fordon inte har så lätt att starta igen i brant lutning. Så vi lyssnar hela tiden på radion och stämmer av med de andra var vi befinner oss. Möter vi ett fordon på väg upp gäller det att se till att man stannar i någon av de mötesfickor som finns så att de kan passera.

En arbetare styr en maskin i en mörk tunnel i Garpenbergs gruva som lastar och transporterar malm
Lastning och transport av malm i Garpenbergs gruva. Foto: Boliden

Arbetet kräver noggranna förberedelser 

På Hedemora Glasmästeri är personalen numera ganska vana vid att arbeta nere i gruvan. Åtminstone ett par gånger i månaden lastar de bilen med glas och verktyg och beger sig iväg.

– Nästan en gång i veckan är vi där. Då utför vi i regel arbeten på två till tre maskiner åt gången. Vi passar på att göra så mycket som möjligt eftersom det är lite omständligt med all utrustning etc.

Noggranna förberedelser är a och o. Det gäller att ha rätt glas och verktyg med sig för att kunna utföra arbetet. Och noggranna är de på Hedemora Glasmästeri, men visst har det blivit fel någon gång?

– Jo, det har väl hänt, skrattar Jimmy medkännande. Det kan ha stått att vi ska byta ruta nummer tre i beställningen, men väl på plats ser vi att det skulle ha stått ruta nummer fyra och då är det bara att vända om. Det viktiga är dock att bli klar innan klockan 16, för då sker den dagliga sprängningen. Då utryms gruvan och är vi inte klara då blir det ett långt avbrott som vi såklart helst vill undvika.

En gul maskin som används för arbete i gruva
Foto: Jimmy Hedkvist

Glasarbetet snarlikt andra entreprenadmaskiner

När det kommer till själva glasbytet menar Jimmy att arbetet i sig inte är särskilt olikt hur man arbetar på andra typer av entreprenadmaskiner som finns ovan jord.

– Glasen kan vara väldigt tjocka med olika uppbyggnader beroende på vad de ska stå emot och ibland sitter det ett skyddsgaller framför glaset som man måste montera bort för att komma åt, men i övrigt är inte så mycket som skiljer. Utan det är allt runt omkring som är annorlunda. Säkerhetsrutiner, utrustning och själva miljön förstås.

Nere i gruvan finns också andra glasarbeten som Hedemora Glasmästeri kan utföra.

– De har ganska stora kontorsytor där nere som vi också utför glasmästeriarbeten i. Kontoren används bland annat till att fjärrstyra lastmaskiner ifrån, så kallade fjärrlastare.   

På frågan om huruvida det är roligt att utföra glasmästeriarbeten i en gruva, svarar Jimmy att det är kul just för att det är annorlunda.

– Klart att spänningen avtar ju mer man är nere i gruvan, men alla tycker att det är roligt. Att arbeta på ett glasmästeri är ju i sig ett väldigt varierande jobb och det är framför allt därför jag tycker att yrket är så kul. Och det är klart att våra arbeten i gruvan gör vardagen extra varierande, konstaterar Jimmy Hedkvist.