Image
Genrébild från byggarbetsplats

Byggnads varslar Byggföretagen om strejk - se vilka objekt som hotas

KOLLEKTIVAVTAL
2020-11-18 11:59

Fackförbundet Byggnads har idag varslat om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Byggföretagen. Varslet omfattar 87 arbetsplatser runt om i landet och är utformat i tre etapper att träda i kraft 27 november, 3 december och 9 december 2020 – om inte parterna kommer överens innan dess.

Enligt arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har de presenterat tydliga förslag för Byggnads om hur frågor gällande ordning och reda, arbetsmiljö, tillträde för skyddsombud och frågan om huvudentreprenörsansvar kan lösas. Frågor som enligt Byggnads är anledningen till att de tar ut sina medlemmar i strejk.

Byggföretagen menar istället att konflikten egentligen handlar om att Byggnads vill ha högre löneökningar än märket, det vill säga mer än den löneökningstakt som anges i Industriavtalet som sedan länge har en normerande roll på svensk arbetsmarknad.

– Vi är överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning. Men vi kan inte skriva en överenskommelse som kan stå i strid med svensk lag på det sätt som Byggnads föreslår. Därför förstår vi inte varför man väljer att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen och tillägger:

– Vad det här egentligen handlar om är att Byggnads vill ha mer än märket. Dessutom vill de förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset. Det kan inte vi gå med på, säger Mats Åkerlind.

Läs Byggföretagens pressmeddelande

Inom bygg- och anläggningssektorn där ett flertal arbetsgivarorganisationer, däribland Glasbranschföreningen, har Byggnads som motpart råder nu stor förvåning över att Byggnads väljer att ta till stridsåtgärder.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Byggnads hotar om stridsåtgärder mitt under en pågående pandemi som är långt ifrån över. Arbetslösheten är rekordhög och ovissheten om framtiden stor och då är det viktigare än någonsin att vi alla tar ansvar för att säkerställa att Sverige klarar sig så bra som möjligt ur krisen, säger Torbjörn Carlberg, förhandlingschef på Glasbranschföreningen.

Är du medlem i Glasbranschföreningen?

Glasbranschföreningens medlemmar uppmanas att ta reda på om de kommer att påverkas av en eventuell byggkonflikt. Här kan du läsa Byggnads varsel i sin helhet 

Medlemmar som kommer att påverkas av strejken ombedes att omedelbart kontakta Glasbranschföreningens rådgivning.

Vi kommer också att skicka ut mer information via mejl till de medlemsföretag som skulle kunna komma att påverkas av en konflikt mellan Byggnads och Byggföretagen. Du kan också läsa mer på medlemssidorna.

Avtalsförhandlingarna om ett nytt Glasmästeriavtal mellan Glasbranschföreningen och Byggnads fortsätter ännu som planerat. För aktuell information om Glasbranschföreningens avtalsrörelse läs mer på: gbf.se/avtal20