Image
Circuitus-huset. Foto: Laszlo Mag
Circuitus-huset. Foto: Laszlo Mag

Första huset färdigt enligt nya konceptet för minimalt ekologiskt fotavtryck

HÅLLBARHET
2021-02-25 11:14

Circuitus 2.0 är en vision om framtidens hus som nu är förverkligad i Vikensved utanför Växjö. Detta innovativa passivhus förenar cirkulärt tänkande med höga krav på komfort, kvalitet och effektivitet. Husets ekologiska fotavtryck är minimalt i både tillverkning, byggnation och under husets livstid. Hållbara lösningar och material präglar Circuitus 2.0, som till stor del är återvinningsbart.

Bakom projektet ligger en grupp passivhusexperter och leverantörer från Sverige och Lettland, med Vikensvedsborna Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund i spetsen. De har tidigare väckt stor uppmärksamhet när de byggde sitt prisbelönta runda passivhus ett stenkast bort.

Byggt som lego

Initiativtagarna beskriver projektet som en revolution som ska förändra hela byggbranschen. I det här fallet skapat som ett enfamiljshus med Sveriges lägsta värmebehov, och som byggts nästan helt utan materialspill, dessutom på mycket kort tid. Husets stomme restes under åtta dagar av ett byggteam beståendes av sex personer.

– Vi visste att det skulle gå fort, men inte så fort. Huset byggs som ett lego av element som ser likadana ut. De kommer från fabriken i Lettland med hög prefabriceringsgrad. Vi har inte behövt anpassa någonting på plats, säger Simone Kreutzer Wesslund.

Kronobergs landshövding Maria Arnholm har fått chansen att studera bygget på nära håll.

– Vi har inte råd att slösa med våra resurser utan behöver producera hållbara bostäder för framtiden, både ur resurs- och energisynpunkt. Det bidrar till att uppnå våra regionala miljömål och jag kommer fortsätta följa detta byggprojekt med stort intresse, säger hon.

Nästan inget materialspill

Circuitus-konceptet utvecklades under ett och ett halvt år av en internationell expertgrupp, med stöd från Boverket. Målet var att skapa ett byggsystem som är effektivt, kvalitetssäkert och hållbart. Konkret innebär det att byggtiden på arbetsplatsen skulle förkortas betydligt, att materialspillet skulle minskas och att de moment som är avgörande för husets kvalitet och funktion, som lufttätheten, skulle styras upp redan i planerings- och tillverkningsprocessen, istället för att överlåtas till hantverkarnas vilja och kunskap på byggarbetsplatsen.

Circuitus-huset består helt av trä. Stommen är uppbyggd av cnc- frästa väggmoduler i limträ. De är återkommande, som legobitar. Modulerna fästs i en t-profil nertill, och skarvarna lufttätas med tejp. Varje väggmodul har ett utvändigt spår där ett lättregel-element sätts i. Dessa lättreglar utgör sedan facken för isoleringen. Taket är uppbyggt på ett liknande sätt med förkapade takstolar som täcks med lufttäta plywoodskivor. Sedan monteras även här lättreglar vars mellanrum fylls med miljövänlig cellulosaisolering.

Superisolerade treglasfönster

Fönstren, som är superisolerade treglasfönster från Glas Trösch med extremt lågt U-värde på 0,53, ug-värde 0,53 och g-värde 0,53, monteras på ett helt nytt sätt. Istället för att fästa dem direkt i husstommen sätts de in i förtillverkade fönsterboxar som samtidigt utgör fönstersmygen. Detta för att fönstrens anslutning mot väggen annars brukar ge upphov till otätheter och köldbryggor där värme läcker ut och kyla tränger in.

Circuitus-huset förses med solceller som ska producera över 5 000 kilowattimmar energi per år. En 80 meter lång markkollektor förvärmer vinterluften och förkyler sommarluften innan den passerar ventilationsaggregatet med värmeväxlare. Huset kommer att ha ett värmebehov på endast 1 600 kWh per år vilket är Sveriges lägsta behovsvärde för ett bostadshus.

Text: Mikael Ödesjö (se originaltext i Circuitus pressmeddelande)
Foto: Laszlo Mag

Intresserad av fler artiklar på temat "hållbarhet"?

Denna artikel ingår i nästa nummer av tidningen GLAS som har tema "hållbarhet" och "arkitektur för barn". Vill du få tidningen först av alla? Anmäl dig som prenumerant på e-magasinet så får du ett mejl när det finns ett nytt nummer ute. Prenumerationen är kostnadsfri och tidningen utkommer fyra gånger per år. Klicka här för att registrera dig.

Bilder på Circuitus-huset i Vikensved utanför Växjö