Årets UF-företag vill underlätta återvinningen av fönster
Den 24 maj genomfördes SM i Ung Företagsamhet där Noll Deponi UF kammade hem den ärofyllda titeln som årets UF-företag. Bakom företaget står tre glada vinnare från teknikprogrammet på Gnosjöandans Kunskapscentrum; Selma Hästmark, Emil Falk och Lucas Rundén.
Med en stark vilja att lösa återvinningscentralers deponi av fönster och dörrar med glas i, har de tre eleverna tagit fram Window Buster; en maskin som möjliggör att glaset separeras från sin dörr-/fönsterkarm. En idé som kan minska återvinningscentralernas deponi med 50 procent.
Grattis till titeln årets UF-företag, hur känns det?
– Helt sjukt, men det har varit så roligt. Också jättekul att få se och träffa de andra som tävlade, berättar Lucas Rundén under ett blåsigt telefonsamtal på en promenad två dagar efter vinsten.
Berätta om hur allt startade och hur ni kom på er idé?
– Vi ville hitta en ekologiskt hållbar lösning och utgick då från klimatmålen bland vilka vi fastnade för avfall. Därför kontaktade vi SÅM, kommunalförbundet för återvinningscentraler i Gnosjöregionen, och ställde frågan vilka deras utmaningar var. Deras svar var deponin och främst fönster och dörrar med glas i. Att de oftast fick grävas ner då de hade stora problem med bland annat säkerheten vid försök att sortera dem, berättar Lucas.
Hur kom ni på att en maskin var lösningen på deponin?
– Vi kommer från Gnosjö som är kända för att vara en riktig industri- och knegarkommun. Så vår uppväxt nära industri fick oss att tänka på att använda en robot för att lösa det här problemet. Dock uppstod det ganska snabbt problem med att ta fram en robot. Det var främst dyrt och komplicerat, vilket gjorde att vi fokuserade på en maskin med press och lufttryck. Vilken vi också döpt till Window Buster, säger Lucas.
Hur fungerar Window Buster?
– Den fungerar så att du öppnar en lucka framtill på maskinen, lägger in fönstret och trycker på en knapp. Window Buster pressar därefter ut planglaset från karmen den sitter i, förklarar Lucas.
Vad händer med planglaset?
– Maskinen står placerad ovanför en container, alltså trillar planglaset rakt ner i containern under. Därefter separeras trä och metall från ramarna och återvinns var för sig. I dagsläget är det upp till återvinningscentralen att ta hand om planglaset, berättar Lucas.
Hur lång tid tog det från idé till att maskinen kunde testköras?
– Ungefär sex månader, berättar Emil Falk som precis anslutit sig till Lucas promenad och telefonsamtalet som ibland överröstas av vinden. Med ett skratt säger också Lucas och Emil att maskinen testkörs just nu på ”hemlig plats”. Men målet är dock att den snart ska vara redo för användning på återvinningscentralen i Gnosjö.
Hur har reaktionerna varit på Window Buster?
– Första gången vi provkörde så var det många nyfikna på plats. Både från personalen på SÅM, men de hade också skrivit om testkörningen i olika grupper Facebook så flera andra kom. Allas reaktioner har varit väldigt positiva, menar Emil och Lucas.
Varför tror ni att ingen gjort det här tidigare?
– Det kan vi inte svara på. Men förmodligen är deponin ett ganska gömt problem, gissar både Emil och Lucas.
Vad händer nu med både er och Noll Deponi UF?
– Två saker; Först ska vi tack vare titeln årets UF-företag åka till EM och tävla i juli. Sen vill vi fortsätta driva företaget och utveckla det. Men innan allt detta ska vi ju också ta studenten, berättar både Emil och Lucas förväntansfulla.
Vi på Glasbranschföreningen vill passa på att önska ett stort lycka till; både för Noll Deponis medverkan under EM, men också till Emil, Lucas och Selmas fortsatta driv att lösa återvinningen av fönster och dörrar med glas i.